Jeruzsálembe költöztették Tel-Avivból az amerikai nagykövetséget (FRISSÍTVE)

Jeruzsálembe költöztették Tel-Avivból az amerikai nagykövetséget (FRISSÍTVE)
Népes amerikai küldöttség érkezett vasárnap Izraelbe, hogy részt vegyen a Tel-Avivból átköltöztetett amerikai nagykövetség új, jeruzsálemi épületének hétfői átadási ünnepségén, köztük Ivanka, Donald Trump amerikai elnök lánya és férje, Jared Kushner. Az európai országok nagy többsége bojkottálta az eseményt. Hétfőn több mint 50 palesztin tüntetőt lőttek le izraeli katonák a Gázai övezet határánál kirobbant összecsapásokban.

Az új követség az Arnona lakónegyedben, a vízumügyekért felelős konzulátusi épületben fog működni, amíg várhatóan hat év alatt elkészül a funkcióhoz méltó új épületegyüttes. A jelenlegi konzulátus épülete Jeruzsálem nyugati, 1967 előtt is Izraelhez tartozó, tehát a nemzetközi törvények szerint nem megszállt területnek tekintendő részén, de annak szélső határán fekszik.

Az Izraelbe delegált nyolcvanhat nagykövet közül mintegy harminc vett részt a vasárnap esti diplomáciai fogadáson, amelyen jelen volt az izraeli vezetés, így Benjámin Netanjahu miniszterelnök és a külügyminiszter, valamint az amerikai delegáció is. Az európai országok nagy többsége bojkottálta az eseményt, de nem fogadta el a meghívást Oroszország, Egyiptom és Mexikó külképviselete sem. 

Magyarország, Csehország, Románia és Ausztria jelen volt 

Magyarország, Csehország, Románia és Ausztria nagykövete részt vett a vasárnap esti fogadáson. „Magyarország, Csehország és Románia Brüsszelben sem értett egyet azzal, hogy az Európai Unió egységesen elítélje az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költözését” – hangsúlyozta Nagy Andor magyar nagykövet. Hozzátette: egyelőre nem született döntés arról, hogy esetleg Magyarország is Jeruzsálembe költöztetné jelenleg Tel-Avivban működő nagykövetségét. A magyar álláspont nem változott, továbbra is a két állami megoldás hívei vagyunk” – állapította meg.

Izrael 1967-ben foglalta el Jordániától Kelet-Jeruzsálemet, majd 1980-ban a Jeruzsálem törvényben hivatalosan is annektálta, noha ezt a lépését a nemzetközi közösség nem ismerte el. A palesztinok Kelet-Jeruzsálemet szeretnék jövendő államuk fővárosának, ezért az amerikai nagykövetségnek a Tel-Avivból Jeruzsálembe való költöztetését Izrael javára meghozott egyoldalú döntésnek tekintik, s szerintük ez a lépés aláásta az Egyesült Államok közvetítői szerepét a béketárgyalásokon. 

Az 1993-as izraeli-palesztin egyezmény szerint Jeruzsálem végső státusát a béketárgyalások későbbi szakaszaiban szögezik majd le. 1967 óta Izrael tucatnyi lakótelepet hozott létre Kelet-Jeruzsálemben, ami ellentmond a nemzetközi törvényeknek, de Izrael ezt vitatja – írta tudósításában a BBC. Május 14-ét Izrael megalakulásának napjaként ünnepli, május 15-e pedig a Nakba-nap, vagy katasztrófa-nap a palesztinok számára, amikor több százezer ember kényszerült elmenekülni otthonából, vagy utasították ki az izraeli állam 1948-as megalapításakor – összegezte a BBC.

Donald Trump amerikai elnök decemberben jelentette be, hogy Washington elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának, és ígéretet tett a nagykövetség átköltöztetésére. Lépése tiltakozási hullámot indított el a palesztin területeken. A jeruzsálemi amerikai nagykövetség felavatását erre a dátumra tűzték ki, mivel az egybeesik Izrael állam 1948-as kikiáltásával.

Johannis magyarázatot követel a kormánytól Jeruzsálem miatt 

A nagykövetség hivatalos hétfői megnyitójára Románia nem kapott meghívót, a vasárnap esti fogadáson viszont jelen volt az ország képviseletében az izraeli nagykövetségének megbízottja – tájékoztatta a román külügyminisztérium a Hotnews.ro portált.

Az államelnöki hivatal hétfőn közleményt adott ki arról tájékoztatva, hogy Klaus Johannis államfő találkozót kezdeményezett Teodor Meleşcanu külügyminiszterrel, és a megbeszélés kedd délelőtt lenne a Cotroceni-palotában.  A külügyi tárca vezetőjének arról az álláspontról kell majd magyarázatot adnia, amelyet Románia képviselői az izraeli külképviseletek Tel Avivból Jeruzsálembe való költöztetéséről kifejtettek. 

Tilarkoznak a palesztinok - több mint 50 halott

Izrael légicsapásokat mért hétfőn a Hamász radikális palesztin szervezet állásaira a Gázai övezetben. A légi támadással párhuzamosan masszív, erőszakba fordult tüntetések zajlottak a  Gázai övezet határán a nagykövetség átköltöztetése miatt. Palesztin források szerint  az izraeli katonákkal történt összecsapásokban 43 palesztin tüntető veszette életét, a libanoni televízió már 50 halálos áldozatról tett említést. Hírügynökségi jelentések emellett több mint 900 palesztin sebesültről tudnak, akik közül mintegy 450-en kaptak lőtt sebet. A TASZSZ orosz hírügynökség ugyanakkor 2000-nél is több sebesültet említ. 

A nap folyamán több tízezer palesztin tiltakozott az enklávét Izraeltől elválasztó kerítés mellett. A tüntetők gumiabroncsokat égettek és parittyákból köveket lőttek az izraeli katonák felé, akik könnygázzal és éles lőszerrel válaszoltak a palesztinok kerítést megközelítésére tett kísérleteire.

Ciszjordániában is tömegtüntetések kezdődtek a nagykövetség átköltöztetése ellen, másrészt Izrael Állam megalapításának 70. évfordulójára emlékezve. A Háárec honlapjának jelentése szerint a ciszjordániai Rámalláhból tömeg indult meg a Jeruzsálem határában található kalandiai ellenőrző ponthoz. A nagykövetség közelében is több száz izraeli arab állampolgár tüntetett, köztük öt parlamenti képviselő is.  

Rendkívüli aggodalmának adott hangot hétfőn António Guterres ENSZ-főtitkár a Gázai övezetbeli helyzet miatt. "Különösen aggódom a Gázából érkező, a halottak magas számáról szóló hírek miatt" - mondta az ENSZ-főtitkár Bécsben. 

A kairói székhelyű pánarab szervezet, az Arab Liga hétfőn felszólította a nemzetközi közösséget, hogy szálljon szembe ezzel a szerinte igazságtalan döntéssel és a város "jelenlegi izraeli megszállásával". 

Az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet hétfői közleményében "a nemzetközi jog utálatos megsértésének" minősítette a Gázában hétfőn történteket. "Ez újabb szörnyű példája annak, hogy az izraeli katonák túlzott erőt alkalmaznak, éles lőszerrel, teljes mértékben szégyenteljes módon. Ez a nemzetközi normák megsértése, némely esetben oly módon elkövetve, amely háborús bűncselekménynek minősülő szándékos gyilkosságnak tűnik" -  hangzott a közlemény.