Jeltolmács a hallássérült egyetemi hallgatóknak

Jeltolmács a hallássérült egyetemi hallgatóknak
A kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetemen (BBTE) tanuló hallássérült hallgatók ettől a félévtől jeltolmácsot vehetnek igénybe, hogy megértsék és elsajátítsák az előadásokon leadott anyagot. A kolozsvári egyetem így azon kevés romániai egyetem közé tartozik, amely felzárkózik az európai szabványokhoz e téren is, és biztosítja a tanuláshoz való jogot jeltolmács alkalmazásával.

A BBTE volt az első romániai egyetem, amely 2013-ban létrehozott olyan irodát, amely kizárólag a fogyatékos hallgatók ügyeinek megoldásával foglalkozott. 

– Régóta foglalkoztatja az egyetemet a fogyatékos hallgatóknak nyújtandó segítség. Mivel 2013-ban mi voltunk Románia első olyan egyeteme, amely létrehozta a kizárólag valamilyen fogyatékkal élő hallgatókat támogató irodát (BDS-t), ezért 2015-ben példaként állítottak a többi egyetem elé – nyilatkozta  Ioan Bolovan rektorhelyettes, aki részt vett a hallássérülteket támogató projekt életbe léptetésében. A szakemberek szerint ez az intézkedés is az egyetem vezetőségének a nyitottságát bizonyítja.  Alina Rusu, a BSD-iroda vezetője elmondta: kevés hallássérült hallgatója van az egyetemnek, de a legfontosabb az, hogy kis számuk ellenére élvezhessék a jeltolmács szolgáltatásait.

– Az utóbbi három évben átlag 4-6 hallgató jelezte, hogy hallássérült, de ténylegesen csak ketten kértek segítséget irodánktól. Továbbítottuk a kérést a rektori hivatalba, és az egyetem vezetőtanácsa döntött a két jeltolmács alkalmazásáról, akiket órabérrel javadalmaznak. Eddig nagyon nehéz volt a hallássérültek helyzete, hiszen csak szájról olvasva és a leírt anyagra támaszkodhattak – nyilatkozta Rusu.  A két hallássérült diák az európai tanulmányok és a közgazdaságtan karon tanul.

A jeltolmácsot az Engedélyezett Jeltolmácsok Országos Egyesülete (ANIALMG) biztosítja. A szaktestület üdvözölte a BBTE kezdeményezését, főleg azért, mert a hallássérült hallgató a szájról olvasott tudásanyag lejegyzése közben nem tud a tanárra is odafigyelni.