Ismét tüntetnek országszerte a kormány közkegyelmi kezdeményezése ellen (Frissítve)

Ismét tüntetnek országszerte a kormány közkegyelmi kezdeményezése ellen (Frissítve)
Tízezren vonultak utcára ma este Kolozsváron is, a tüntetők vasárnap folytatták a kormány közkegyelmi tervezete elleni tiltakozást. Hírügynökségi jelentések szerint Bukarest után Kolozsváron vonultak fel a legtöbben. A többségben fiatalok alkotta tömeg kormány- és Szociáldemokrata Párt (PSD) ellenes jelszavakat kiabáltak, “vörös pestisnek” nevezve Liviu Dragnea pártját.

Hasonlóan az egy héttel ezelőtti megmozdulásokhoz, ma délutánra ismét tüntetéseket szerveztek országszerte, valamint több külföldi nagyvárosban is, a kormány amnesztia- és büntetőjog módosító tervezetei ellen tiltakozva. A megmozdulást ezúttal is a Facebook közösségi oldalon hirdették meg vasárnap délután 5 órai kezdettel, a fővárosban és 22 nagyvárosban: Gyulafehérvár, Arad, Nagybánya, Brassó, Buzău, Kolozsvár, Temesvár, Konstanca, Krajova, Galac, Jászvásár, Déva, Foksány,  Piteşti, Ploieşti, Nagyszeben, Szatmár, Alexandria, Torda, Zsilvásárhely és Râmnicu Vâlcea. A külföldön élő románok szintén tiltakoztak a tervezetek ellen Brüsszelben, Koppenhágában,  Párizsban, Kisinyovban, Bordeauxban, Hamburgban, Londonban és Zürichben. 

Kolozsváron rengetegen (hírügynökségek 1500-10000 tüntetőről írtak) gyülekeztek délután öt órától a Főtéren zászlókkal és transzparensekkel, majd elindultak – elfoglalva a Deák Ferenc utca teljes hosszát - a prefektura irányába, és este nyolc óra után érkeztek a Béke térre, többek között azt skandálva: „Románia, ébredj!”. Innen pedig a tüntető tömeg visszament a Főtérre, több rendőrkocsi kíséretében. A pannókon a következőket írták: „demokráciában tolvajoknak börtönben a helyük”, „amnesztiát nektek majd csak a túlvilágon”, „tiszteletet a jogállamiságnak”, „Dragnea ne feledd, ez nem a te országod”.

Bukarestben az Agerpres hírügynökség szerint körülbelül 20000 személy vonult fel az utcákon. Az Egyetem-téren gyülekeztek, megbénították a közlekedést, majd a tömeg az igazságügyi minisztérium, illetve a médiafelügyelet székháza felé indult. Nagyszebenben és Temesváron is ezrek vonultak ismét az utcára, a többi nagyvárosból pár százas tiltakozó tömegekről tudósítottak.  Bukarest után legtöbben Kolozsváron és Nagyszebenben tüntettek – írta a Hotnews hírportál, amely szerint tízezer ember vonult az utcára, Nagyszebenben ez volt az utóbbi évek legnagyobb megmozdulása.  

A szervezők a közösségi oldalukra kiírták: az egy héttel korábbi megmozdulás is példás volt, civilizált, problémáktól mentes, de felfigyeltek arra, hogy egyes tévéadók félretájékoztatnak, az Audiovizuális Tanács pedig nem látja el a feladatát. Tüntetésükkel ugyanis a tiltakozók a kormány amnesztia és büntetőjog módosító szándékával szembeni egyet nem értésüket akarják kifejezni, nem a megválasztott kormányt lemondatni - hangsúlyozták. Kérik továbbá, hogy a kormány tartsa be választási ígéreteit.  

Mint ismeretes, a kormány egy közkegyelmi és egy másik, a büntető törvénykönyv módosítására irányuló tervezettel készül enyhíteni a börtönök túlzsúfoltságán. Az ellenzék és Klaus Johannis államfő viszont azt állítja: valójában a korrupt politikusokat akarják megmenteni a felelősségre vonástól.