Iohannis: veszélyhelyzet lép érvénybe, de nincs vége a járványnak

Lazulnak a szigorítások május 15-től

Iohannis: veszélyhelyzet lép érvénybe,  de nincs vége a járványnak
Az Országos Vészhelyzeti Bizottság csütörtök este kihirdeti a május 14-én éjjel lejáró szükségállapotot felváltó veszélyhelyzetet – erősítette meg a csütörtöki kormányülés elején Ludovic Orban miniszterelnök. A koronavírus-járvány miatt kialakított országos vészhelyzeti operatív törzs vezetését a miniszterelnök veszi át, hogy növekedjen a testület tekintélye; ennek érdekében módosítják a veszélyhelyzetek kezeléséről szóló, 2004-ben kiadott, 21-es számú kormányrendeletet. Továbbá csütörtökön a kormány egy sürgősségi rendeletet fogadott el, amely arra a három napra vonatkozik, amíg a veszélyhelyzet jogi kereteit szabályozó törvény életbe léphet. Klaus Iohannis államfő csütörtök esti nyilatkozatában arra hívta fel a figyelmet, hogy a szükségállapot lejárása nem jelenti azt, hogy vége van a járványnak, egyszerűen egy másik szakasz kezdődik, mivel a gazdaság bizonyos területei újra kell induljanak, hogy fejlődhessen az ország.

Az Országos Vészhelyzeti Bizottság az emberek élete és egészsége védelmében olyan intézkedéseket hoz majd meg a szakhatóságok jelentései alapján, amelyek kötelező érvényűek lesznek – jelentette ki csütörtökön Ludovic Orban. Mint mondta, az intézkedések a tömegközlekedés szabályaira, az üzletek és más kereskedelmi egységek, szállodák üzemeltetésének módjára, azaz minden olyan területre vonatkoznak, ahol megszüntették a korlátozásokat, ezért szabályozásra van szükség az állampolgárok egészségének védelmében.

A kormányfő azokat az aggályokat próbálta eloszlatni, amelyek szerint péntektől a hatóságoknak három napig semmilyen jogalapjuk nem lesz arra, hogy korlátozzák a kijárást és gyülekezést a fertőzésveszély csökkentése érdekében. A kabinet csütörtökön sürgősségi kormányrendeletet fogadott el a sürgősségi állapot lejárta után adódó joghézag pótlására. A veszélyhelyzet idején bevezetendő konkrét óvintézkedéseket tartalmazó – a parlament által sürgősségi eljárással szerdán megszavazott – törvény ugyanis leghamarabb hétfőn lép hatályba, márpedig az alkotmány szerint a polgárok szabadságjogai csak törvénnyel korlátozhatók.

A kormány ugyanis csak hétfőn fogadta el és terjesztette a parlament elé azt a törvénytervezetet, amelyben a koronavírus-járvány megfékezése érdekében a veszélyhelyzet idején bevezethető óvintézkedéseket részletezi. A jogszabályjavaslatról – számos módosítás után – kedden szavazott a szenátus, szerdán este pedig – további változtatásokkal és kiegészítésekkel – hosszas szakbizottsági viták után fogadta el azt a képviselőház. Az alkotmány szerint a törvény elfogadása után lehetőséget kell biztosítani az esetleges alkotmányossági normakontroll igénylésére, és csak a Hivatalos Közlönyben való publikálása után három nappal lépne érvénybe.

A veszélyhelyzet jogi kereteit összegző törvénytervezetet a képviselőházban 267 támogató szavazattal ment át. A képviselők elutasították a Nemzeti Liberális Párt (PNL) módosító javaslatát arra vonatkozóan, hogy a törvény – az alkotmánynak ellentmondva – lépjen érvénybe a Hivatalos Közlönyben való megjelenése napján.

A törvénytervezetnek a képviselőház által döntő házként megszavazott változatában szerepel az RMDSZ által javasolt módosítás is, miszerint a veszélyhelyzet ideje alatt kinyithatnak azok a városi bevásárlóközpontok, amelyek 15 ezer négyzetméternél kisebb területen működnek, és a beltereikben 500 négyzetméternél kisebb kereskedelmi egységek működnek. Ezt a módosító javaslatot a képviselőház jogi szakbizottsági ülésén sikerült elfogadtatni. Amint arról beszámoltunk, az RMDSZ már a szenátusi vita alatt számos pontban módosította a törvénytervezetet. Ezeknek értelmében nem szűnhet meg a kényszerszabadság-támogatás, otthon maradhatnak a kisgyermeket gondozó szülők a tanév végéig, és az állam biztosítja a védőfelszerelést a tanulók számára a záróvizsgák alatt.

A képviselőház által elfogadott változat szerint a külföldről visszatérő román állampolgároknak nem kell majd kötelező módon karanténba, vagy otthoni elszigetelésbe vonulniuk, s egy-két napnál nem régibb orvosi bizonylattal léphetnek át a határon, amely azt tanúsítaná, hogy az illető nem koronavírus-fertőzött. A dokumentumnak román nyelvű fordításával is rendelkezniük kell, azok kivételével, akik a Moldovai Köztársaságból érkeznek. A COVID-19 fertőzés-gyanús embereket továbbra is hatósági vagy otthoni elkülönítésbe küldhetik a hatóságok; köztük azokat, akik nem mutatják fel a határokon az említett igazolást, vagy akik kapcsolatba kerültek fertőzött személyekkel.

Klaus Iohannis csütörtökön esti nyilatkozatában megerősítette: nem keletkezik joghézag, azaz „van érvényes jogi keret” a veszélyhelyzet idejére. Köszönetet mondott az állampolgároknak, akik megfelelően betartották a korlátozó intézkedéseket. Megállapította: az ország két nehéz hónapon van túl, és mivel a lakosság többsége alkalmazkodott a járványügyi elvárásokhoz, sikerült a pandémia gyors terjedését fékezni. Mint kiemelte, az eddigi intézkedések híján jóval nagyobb lett volna a megbetegedések és a halálos áldozatok száma.

Az államfő arról is beszélt, hogy a koronavírus-járvánnyal való küzdelemnek nincs vége, vélhetőleg még hosszabb ideig folytatni kell. Mint mondta, most már napi tíz ezer tesztet lehet országszerte végezni. Hozzátette továbbá: az eddigiekben „háttérben” hagyott egészségügyi, tanügyi rendszereknek a fejlesztésére figyelmet kell fordítani. Iohannis azt is kijelentette, amennyiben a járványügyi helyzet rosszabbodik, és a kórházak telítődnek betegekkel, újra kihirdeti a szükségállapotot.

A csütörtöki hivatalos jelentés szerint az utóbbi 24 órában minden korábbinál több, 1092 koronavírussal fertőzött pácienst nyilvánítottak gyógyultnak, így a nyilvántartott aktív esetek száma 6148-ra esett vissza, miután hetekig meghaladta a hétezret. Az országban eddig 16 247 embernél mutatták ki a fertőzést, közülük 1046-an életüket vesztették, 9053-an pedig meggyógyultak.

László Attila továbbra is az óvintézkedések betartására int

László Attila RMDSZ-es szenátor lapunk kérdésére elmondta: a veszélyhelyzet kihirdetésével nem szűnik meg a járvány, ezért nagyon fontos, hogy az emberek továbbra is elővigyázatosak legyenek, betartsák a szabályokat, az óvintézkedéseket, és felelősségteljes magatartást tanúsítsanak. Ezek között említette a higiéniai szabályokat, a távolságtartást, a tömeg kerülését, és ahol lehetőség van rá, a távmunka végzését. Az orvos végzettségű szenátor meglátása szerint a járványgörbe még nem meredeken lefelé ívelő, és várhatóan június végén lehet majd tisztábban látni a járványhelyzet alakulását, addig tehát legyünk óvatosak.

Borítókép: KISS OLIVÉR