Iohannis: a nemzetközi közösségnek kötelessége támogatnia Ukrajnát

Iohannis: a nemzetközi közösségnek kötelessége támogatnia Ukrajnát
„A megbeszéléseken ismertettem Gabriel Boric elnök úrral Romániának, mint Ukrajna szomszédjának az álláspontját az Oroszország által indított agressziós háborúval kapcsolatban. Ennek súlyos következményei vannak Románia és Európa biztonságára nézve, de globális hatásai is vannak, többek között Chile is megérzi a következményeit. Megállapodtunk abban, hogy továbbra is együtt fogunk működni a nemzetközi fórumokban a háború elítélése és a szabályokon alapuló nemzetközi rend előmozdítása érdekében' - fejtette ki Iohannis a chilei államfővel folytatott megbeszélés után.

Nyomatékosította továbbá: Oroszország megsértette Ukrajna területi szuverenitását és az ENSZ Alapokmányát.

„A nemzetközi közösségnek kötelessége támogatnia Ukrajnát az orosz agresszióval szemben, és szuverenitásának és szabadságának visszanyerése érdekében” - fűzte hozzá.

Gabriel Boric chilei államfő békére szólított fel, rámutatva, hogy bár ez a háború messze zajlik Chilétől, a hatásait ott is tapasztalják.

„Ezért szólítunk fel határozottan a békére, az emberi jogok és Ukrajna területi integritásának tiszteletben tartására” - hangsúlyozta a chilei elnök.

Klaus Iohannis rámutatott arra is, hogy Románia és Chile egyaránt azt szeretné, hogy a világban kialakult válsághelyzeteket párbeszéddel, a nemzetközi jog tiszteletben tartásával oldják meg.

A román államfő szombaton hivatalos látogatáson tartózkodott Chilében. Kedden és szerdán Iohannis Brazíliában tett hivatalos látogatást, Chiléből pedig Argentínába utazik.

(Fotó: presidency.ro)