Iohannis: a dróndarabok szerint Románia szuverén légterének megsértése történt (FRISSíTVE)

Iohannis: a dróndarabok szerint Románia szuverén légterének megsértése történt (FRISSíTVE)
A Románia területén talált dróndarabok arra utalnak, hogy a NATO-szövetséges Románia szuverén légterének megsértése történt, ami teljesen elfogadhatatlan, és valós veszélyt jelentett a térségben élő román állampolgárok biztonságára nézve – szögezte le szombaton Kluas Iohannis államfő.

„Határozottan elítélem ezt az incidenst, amelyet a dunai ukrán kikötők elleni orosz támadások okoztak” – idézte Iohannist az Agerpres hírügynökség. Iohannis hangsúlyozta, „határozottan elítéli Oroszországnak az ukrán lakosság és a polgári infrastruktúra elleni ismételt támadásait, beleértve a román határ közelében lévő ukrán dunai kikötők elleni támadásokat is”.

„Ezek a teljes mértékben indokolatlan támadások sértik a nemzetközi jogi normákat és háborús bűncselekményeknek minősülnek” – hangsúlyozta az államfő.

Az üggyel kapcsolatban Iohannis szombaton telefonon beszélt Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral, aki a Románia iránti teljes szolidaritásáról biztosította a román elnököt. Stoltenberg megerősítette, hogy az Észak-atlanti Szerződés Szervezete és a szövetségesek teljes mértékben Románia mellett állnak, amit az Egyesült Államok közelmúltbeli döntése is igazol, miszerint a légtérvédelmi járőrszolgálat keretében F-16-os vadászgépekkel erősíti meg jelenlétét Romániában.

„Amint már elmondtam, Románia a NATO keretében nagyon védett, és történelmének legerősebb biztonsági garanciáit élvezi” – hangsúlyozta az államfő.

A védelmi minisztérium szombat délután közölte: az orosz hadsereg által használtakhoz hasonló drón darabjaira bukkantak szombaton a román haditengerészet katonái. A tájékoztatás szerint szombaton román haditengerészeti erők kutatták át a Tulcea megyei Plauru település térségét, miután a helyi hatóságoktól olyan információkat kaptak, miszerint Plaurutól délkeleti irányban mintegy 2,5 kilométernyi távolságra dróndarabok lehetnek.

A védelmi minisztérium közölte: a helyszínen valóban olyan drón darabjait találták meg, amilyeneket az orosz hadsereg használ. A területet lezárták, a roncsdarabokat megvizsgálják.

A védelmi minisztérium ugyanakkor ismételten elítélte az Orosz Föderáció által civil létesítmények ellen intézett támadásokat, amelyek háborús bűnöknek minősülnek.

„A védelmi minisztérium erői továbbra is készenlétben állnak, és folytatják az olyan helyszínek közelében lévő területek átkutatását, ahol az orosz erők támadásokat hajtanak végre a dunai ukrán kikötői infrastruktúra ellen” – olvasható a közleményben, amely arról is beszámol, hogy a minisztérium valós időben tájékoztatja az eseményekről a szövetségeseit.
Fejlemény: bekérették a bukaresti orosz nagykövetség képviselőjét

Bekérették a külügyminisztériumba szombaton az Orosz Föderáció bukaresti nagykövetségének ügyvivő megbízottját, miután Románia területén, az ukrán határ közelében dróndarabokat találtak. Iulian Fota stratégiai ügyekért felelős államtitkár közvetítette a román fél tiltakozását Románia légterének megsértése miatt – közölte az Agerpres hírügynökség.

A román államtitkár elítélte, hogy az orosz erők rendszeres, indokolatlan és kegyetlen támadásokat intéznek az ukrán lakosság és a polgári infrastruktúra ellen, többek között a Duna partján, közel a román határhoz.

„Iulian Fota államtitkár határozottan felszólította az orosz felet, hagyjon fel az ukrán lakosság és infrastruktúra elleni akciókkal, beleértve azokat is, amelyek bármilyen módon veszélyeztetnék a térségben élő román állampolgárok biztonságát és védelmét” – olvasható a közleményben.

Kép: www.presidency.ro