INSP: magas a kanyarós megbetegedések száma

Tavaly január elsejétől idén március 17-ig összesen 8845 kanyarós megbetegedést jelentettek Romániában – közölte szerdán az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP).

Az elmúlt héten 825 új megfertőződést jegyeztek, és egy haláleset is történt: egy 1 éves és 2 hónapos, oltatlan kislány halt meg, aki a nővérétől kapta el a betegséget. A 2023-as év elejétől mostanig kilencen haltak meg kanyaróban Romániában. 

Az eddigi 8845 megbetegedést 40 megyéből és a fővárosból jelentették. A legtöbb esetet Brassó (1397) és Maros (1041) megyében, valamint Bukarestben (1073) jegyzik. Az oltások elektronikai jegyzéke (RENV) szerint 2023. december 6. és 2024. március 17. között 97 806 adagot adtak be a kanyaró, a mumpsz és a rózsahimlő ellen védettséget nyújtó háromkomponensű védőoltásból (ROR), ebből 15 759 dózist kilenc és tizenegy hónap közötti csecsemőknek. 

Létfontosságú a gyermekek beoltása a kanyaró ellen azokban az országokban, ahol a koronavírus-járvány miatt elmaradt az immunizálásuk – jelentette ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyik magas rangú vezetője kedden. Több mint ötven országban tört ki nagyszabású és robbanásszerűen terjedő kanyarójárvány az elmúlt évben, kétszer annyiban, mint 2022-ben – közölte Kate O’Brien, a WHO immunizációért felelős igazgatója egy online sajtótájékoztatón.

A kanyaró igen fertőző, vírus okozta betegség, amely influenzaszerű tünetekkel és bőrkiütéssel jár. A betegség halálos kimenetelű is lehet, de két védőoltással megelőzhető. A Covid-19 miatt világszerte sokfelé akadoztak a védőoltási kampányok, és Kate O’Brien szerint ebben az időszakban hozzávetőlegesen 60 millió gyermek nem kapta meg a védőoltást. Hozzátette, hogy létfontosságú a lemaradás behozása. Hétfőn az amerikai járványügyi központ (CDCP) szintén sürgette a kanyaró elleni védőoltások beadását a világszerte növekvő esetszámok miatt.