IMF: Romániának további költségvetési korrekciókat kell végrehajtania

IMF: Romániának további költségvetési  korrekciókat kell végrehajtania
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint Romániának további jelentős adóügyi reformokat kell bevezetnie a bukaresti kormány által bejelentett költségvetési korrekciókon kívül ahhoz, hogy a GDP-arányos költségvetési hiányt az uniós szerződések által előírt 3 százalék alá tudja szorítani.

A washingtoni pénzintézet küldöttségének vezetője, Kees Martijn szerdai bukaresti sajtóértekezletén értélkelte a román gazdaság helyzetét, miután az IMF delegációja - szokásos éves látogatása utolsó napján - találkozott Marcel Ciolacu miniszterelnökkel.

Az Agerpres hírügynökség által idézett küldöttségvezető rámutatott: az IMF (az áprilisi 2,4 százalékról) 2,3 százalékra csökkentette a román gazdaság idei növekedésével kapcsolatos várakozását, 2023-ban pedig 6 százalékos (vagyis a tavalyi 5,68 százalékot is meghaladó) GDP-arányos költségvetési hiányt valószínűsít, amit 2024-ben 5 százalékra csökkenthet a bukaresti kormány nemrég bejelentett korrekciós csomagja.

Kees Martijn szerint ezért Romániának a következő két évben a GDP 2 százalékát meghaladó mértékben kell növelnie a költségvetési bevételeket, a legutóbbi fiskális csomag által eredményezett növekedésen túlmenően. Az IMF a mentességek, a kiváltságok és a fennmaradó kiskapuk megszüntetését, az alacsony áfakulcsok alkalmazási körének korlátozását, az egyszerűsített adózású "mikrovállakozások" bevételküszöbének leszállítását javasolja Romániának.

Jelenleg a félmillió eurónál kisebb éves forgalmú kkv-k minősülnek Romániában mikrovállalkozásoknak, amelyek számára lehetővé tették, hogy a 16 százalékos nyereségadó helyett 60 ezer eurós éves árbevétel alatt 1 százalékos, 60-500 ezer eurós bevétel között pedig 3 százalékos forgalmi adót fizessenek.

A nemzetközi pénzintézet továbbá úgy értékelte, hogy a bankokra és a nagyvállalatokra most kivetett forgalmi adó méltánytalanul megterheli az alacsony árréssel dolgozó cégeket. Az IMF másfelől arra figyelmeztette a bukaresti kormányt, hogy kerülje a fiskális kapkodást, mert az ad hoc adóváltozások bizonytalanságot keltenek, és ellehetetlenítik a tervezést.

A Nemzetközi Valutaalap szerint az inflációs ráta Romániában 2024 végére az idei 7 százalékról 4 százalékra csökken.

Az IMF rendszeresen konzultál valamennyi tagállamával. Romániának nincs hitelmegállapodása az IMF-fel.

Ciolacu:  a kormány elkötelezett a gazdasági növekedés fenntartása mellett 

A kormány elkötelezett a gazdasági növekedés fenntartása, az állami kiadások csökkentése és az adóelkerülés elleni küzdelem mellett - jelentette ki Marcel Ciolacu miniszterelnök szerdán az IMF-küldöttségével folytatott megbeszélésen.

A kormány közleménye szerint a találkozón Ciolacu hangsúlyozta, hogy a román gazdaság növekedésének alapját a beruházások jelentik. A kabinet kiemelten támogatja az infrastrukturális, ezen belül a közlekedési infrastruktúrát érintő projekteket, hiszen ezeknek van a legnagyobb multiplikátorhatásuk a gazdaságban. "Nagy figyelmet fordítunk ugyanakkor az egészségügyi és az oktatási beruházásokra, mivel polgáraink életminőségének javítása is fontos számunkra" - fogalmazott.

A miniszterelnök beszélt arról is, hogy prioritásnak tekinti az adóhatóság (ANAF) gyors ütemű digitalizálását az állami kiadások csökkentése és az adóelkerülés visszaszorítása céljából. Ugyanakkor valamennyi illetékes intézménynek - igazságügyi, pénzügyminisztérium, adóhatóság - előnyben kell részesítenie az adóelkerülés leküzdésére és a bevételek növelésére irányuló intézkedések bevezetését. Emellett a kormány által nemrég parlamenti felelősségvállalással elfogadott törvénytervezet megteremtette a minisztériumok számára a jogi keretet az alárendeltségükbe tartozó intézmények átszervezésére - magyarázta.