Idők és terek, kontinensek és kultúrák

Megnyílt Orth István kiállítása a Művészeti Múzeumban

Idők és terek, kontinensek és kultúrák
„Orth István a grafikus – idegződött belém évtizedek óta a minősítés. Mert bevett szokás, hogy a műelemző, munkáját megkönnyítendő, szeret kategorizálni”, jegyezte meg méltatásában Németh Júlia műkritikus azon a szerda délutáni eseményen, amelyen Orth István festészeti- és grafikai munkáiból valamint plakátjaiból összeállított tárlatot nyitották meg a Művészeti Múzeum földszinti termeiben. A műkritikus szerint azonban Orth István „jócskán átlépte” az általa használatos határt.

– Idők és terek, régmúlt és jövőt sejtető jelen, tájak és emberek, kontinensek és kultúrák fedik fel titkukat, egymásra épülő, egymást kiegészítő, színekben és formákban testet öltő gondolatokba nyerünk bepillantást. Mindabba, amit egy világot és szellemvilágot megjárt művész évtizedek alatt látott, tapasztalt, megsejtett és formába öntött – emelte ki a továbbiakban a műkritikus, hozzáfűzve: a művész formavilága egységes és összetéveszthetetlen.

A festmények mellett Orth István plakátjai közül is beválogattak jónéhányat a tárlat anyagába, ezekről szólva Németh Júlia hangsúlyozta: olyan sajátos műfaj ez, ami találékonyságra és ökonomikus fogalmazásmódra ösztönöz, és ötletekben valamint kivitelezésben vetekednek a kiállítás többi alkotásával.

A megnyitón Lucian Nastasă-Kovács, a múzeum igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket, megjegyezve, hogy fél éve tervezik ezt a kiállítást, és nagy öröm számára, hogy végül megvalósult.

Kis-Pállukács Hajnal kurátor ismertette a kiállító művész életrajzi adatait, kitérve arra is, hogy Orth Istvánnak több mint 60 egyéni kiállítása volt itthon és külföldön, de részt vett számtalan csoportos tárlaton is. A kurátor köszönetet mondott a művésznek a nagyszerű együttműködésért és a kiállítás elrendezésében adott hasznos tanácsaiért.

Orth István befejezésül megjegyezte: amit el akarna mondani a nyilvánosság előtt, arról a falra akasztott munkái beszélnek majd helyette.

A tárlat március 17-ig látogatható a Bánffy palotában (Főtér 30 szám).  

(Borítókép: Lucian Nastasă-Kovács, Kis-Pállukács Hajnal, Németh Júlia, és Orth István a megnyitón. Fotók: Művészeti Múzeum)