Holdfény – március tíztől a romániai mozikban

Holdfény – március tíztől a romániai mozikban
Március 10-től vetítik a romániai mozikban a legjobb filmnek járó Oscar-díjat frissen elnyert Holdfény (Moonlight) című filmet, olvasható a produkciót forgalmazó Transilvania Film közleményében.

A Barry Jenkins által rendezett alkotás nyolc jelölésből hármat váltott díjra a vasárnap esti Oscar-gálán, a Legjobb filmnek járó díj mellett megkapta a Legjobb adaptált forgatókönyvnek odaítélt kitüntetést (forgatókönyv: Barry Jenkins és Tarell Alvin McCraney), a Legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-szobrocskát pedig Mahershala Ali tudhatja magáénak, aki egyben az Oscar történetében elsőként díjazott muszlim színész.

„Szeretném ezerszer megköszönni az A24 produkciós irodának, hogy bíztak bennünk. Kezdetben jóval kisebb költségvetést biztosítottak a film megvalósítására, de, anélkül, hogy mi bármit mondtunk volna, később úgy döntöttek, hogy növelik az arányt, mert hittek ebben a projektben. És nem kértek semmiféle változtatást cserébe. Nagyszerű érzés most Barry Jenkinsnek lenni, ez viszont nem volt érvényes másfél évvel ezelőtt, hiszen körülbelül hét éven át nem tudtam elkészíteni egyetlen filmet sem. Úgyhogy, úgy éreztem, a köszönetre szánt időt arra fordítom, hogy teljes szeretetemet kifejezzem irányukba”, nyilatkozta a film rendezője a díj átvétele után a sajtónak.

A Holdfény című film egy színes börű fiatalról szól, gyerekkorától egészen felnőtt koráig követhető a történet, végigkísérve jellem- és személyiségfejlődésének legfontosabb részeit. Vajon mik azok az események, amelyek a legnagyobb hatással vannak életünkre? Kik befolyásolják leginkább a jellemünket? Ezekre az univerzális kérdésekre próbál választ találni Barry Jenkins lírai filmje. A Holdfény időtlen történet az emberi kapcsolatokról és önmagunk megismeréséről.

Barry Jenkins 2008-ban debütált a film világában, Medicine for Melancoly című filmjével. Nyolc évvel később, a Holdfénnyel tért vissza, a film förgatókönyve Tarell Alvin McCraney In Moonlight Black Boys Look Blue című darabja alapján készült.

(Borítókép: Barry Jenkins rendező az Oscar-gálán. Fotó: BestImage)