Hogyan készült a România Sălbatică című dokumentumfilm?

Hogyan készült a România Sălbatică című dokumentumfilm?
Az ünnepek alkalmából megajándékozza a természetbarátokat a Dan Dinu fotográfus és Cosmin Dumitrache filmes szakember által készített România Sălbatică (Vad Románia) című dokumentumfilm alkotócsapata: az ország eddigi legnagyobb, természetnek szentelt filmes projektje idén három Gopo-díjat is elnyert – többek között a legjobb dokumentumfilmnek járót –, most pedig a készítők online és ingyenes hozzáférést biztosítanak a film tizenegy évig tartó forgatási folyamatának kulisszatitkait bemutató werkfilmhez – derül ki a csapat közleményéből.

Mint írják, tizenegy év alatt rengeteg élmény, emlék gyűlik fel: a dokumentumfilm bemutatása óta a két brassói természetjáró történeteivel elbűvölte a közönségtalálkozók résztvevőit, ezért a csapat úgy döntött, werkfilmben mutatja be a forgatás meghatározó, emlékezetes és kalandos pillanatait, az alkotók hihetetlen utazását és a filmezések során felbukkanó kihívásokat. A dokumentumfilm kulisszatitkaiba betekintést engedő, közel két órás Povestea România Sălbatică című alkotás ingyenesen tekinthető meg a România Sălbatică nevet viselő YouTube-csatornán.

A közleményben kiemelik: bemutatását követően az archív felvételek nélkül és kizárólag Romániában készült dokumentumfilm a természetvédelem szükségességéről szóló egyik leglényegesebb párbeszédet indította el, hatását pedig a lenyűgöző számú fesztiválmeghívás és begyűjtött hazai, illetve nemzetközi díj is alátámasztja.

Nem ez az első alkalom, hogy az alkotócsapat megajándékozza a természetbarátok közösségét: év elején létrehozták ugyanis a România Sălbatică ingyenes mobilalkalmazást, amely az ország biológiai sokféleségének megértését és megismerését szolgálja. A felhasználók folyamatosan hozzáférhetnek az ország földrajzi régióival kapcsolatos tippekhez és ajánlásokhoz, valamint átfogó információkhoz Románia nemzeti parkjairól, illetve egyéb védett természeti területeiről.

Borítóképen a dokumentumfilm egyik szereplője. Fotó forrása: a film hivatalos Facebook-oldala

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Több mint 3.5 millió forint (9 ezer euró) értékben osztottak ki díjakat május 14-én, kedden este a kolozsvári Bulgakov Kávéházban. A Kossuth-díjas író hagyatékából alapított díjakat idén 22. alkalommal ítélték oda a magyar irodalomért tett szolgálatért, valamint kiemelkedő szépirodalmi teljesítményekért.
KultSzínTér