Házat kapott David Ciceo, vádol a DNA

Megvesztegetés elfogadása miatt indul eljárás David Ciceo reptérigazgató ellen. A vád szerint egy kolozsvári ingatlant fogadott el Ioan Bene üzletembertől, cserébe azért, hogy versenytárgyalás nélkül bízza meg az épülő kifutópálya munkálataival.

A DNA ügyészei kezdeményeztek eljárást a kolozsvári nemzetközi repülőtér igazgatója, David Ciceo ellen, akit szabadlábon vizsgálnak, és Ioan Bene üzletember ellen, akit megvesztegetéssel vádolnak.

A DNA szerint a Kolozs Megyei Tanács és az Avram Iancu repülőtér 2011-ben kezdte el a 3500 méteres kifutópálya és a hozzá tartozó mobilitási területek kialakításához szükséges befektetés megvalósítását.

A jelentős értékű befektetési tervet három szakaszra osztották, ezzel az volt a cél, hogy valós pénzügyi támogatást biztosíthassanak, valamint hogy a tervezett építkezési munkálatok tényleg megvalósuljanak

A versenytárgyalás következtében 2011. szeptember 6-án a reptér egy cégtársulással kötött végrehajtási szerződést a kifutópálya projekt első szakaszának megvalósítására. A cégtársulásnak tagja volt Ioan Bene üzletember is.

A munkálatok befejezésével a reptérigazgató és „a Kolozs Megyei Tanács vezetőségéből egy személynek az anyagi érdekeltsége” okán Ioan Bene üzletemberrel megegyeztek abban, hogy folytatólagosan elvégez bizonyos munkálatokat a projekt második szakaszából, jelesül az Apron 4 repülőgépek parkolójának platformját, amely munkálat 2014 márciusáig elkészült.

A DNA szerint ez a munkálat viszont a törvény által előírt, átláthatóságot biztosító procedúrák mellőzésével történt. Az ügyészek rámutattak, hogy „Ilyen összefüggésben, 2012 októberében a vádlott, Ciceo David Ioan saját maga részére elfogadott Ioan Bene vádlottól egy kolozsvári ingatlant, amelyet annak szülei 690 ezer lejért vásároltak, és ahol utólag a becslések szerint több mint 560 ezer lej értékű munkálatokat végeztek.” Ezeket a munkálatokat szintén Ioan Bene cégei vagy partnerei végezték el, költségeit az üzletember fedezte. Ezekért cserébe a reptér igazgatója tisztségéből fakadó hatáskörében nem megfelelő okiratok által költségvetési összegeket irányított át a reptér költségvetéséből Ioan Bene cégéhez, az Apron 4 parkoló munkálatainak kifizetéseként – magyarázza a DNA.

A Mediafax közölte, hogy a megvesztegetés tárgyát képező ingatlant elkobozás céljával lefoglalták, az ügyet a Kolozsvári Törvényszék tárgyalja.