Havonta mennyit költünk házi kedvenceinkre?

Kiderül a felmérésből, melyik gazdi nyúl mélyebben a zsebébe

cica
A kis kedvencek szeretete önzetlen, de nem árt egy kis kényeztetés (Fotó: Nagyi Orsolya)
Érdekes statisztikai adatokat közöltek a napokban a közel 10 millió ügyféllel rendelkező egyik online kiskereskedelmi platform romániai szakemberei arra vonatkozóan, országos szinten a különböző háziállatok gazdái havonta mennyit költenek kedvenceikre. A 2001-ben alapított és évről évre egyre nagyobb ügyfélkörrel rendelkező internetes üzlet ügynevezett shop-in-shopot, azaz külön kisüzletet hozott létre annak érdekében, hogy elsősorban a macskák és a kutyák tulajdonosai a termékek minél szélesebb választékából meríthessenek ötletet. Ez korántsem véletlen, hiszen a viszonteladó online platform elemzői is látják az Eurostat adatait: e szerint a romániai háztartásokban élő házi kedvencek – kutyák és macskák – száma összesen több mint 8 millió, amivel élen járunk Európában. Lapunk munkatársai és olvasói, macska-, kutya- és teknőstulajdonosok, beszámoltak arról, havonta mennyi pénzt fordítanak háziállataik ellátására.

ÖSSZEFOGLALÓ

Sokan akár saját maguk igényeit is visszafogják annak érdekében, hogy a korábban az utcán tengődő és örökbefogadott, vagy éppenséggel fajtiszta kutyájuk számára biztosítani tudják a megfelelő étkezést és ellátást. Sőt a különböző betegségekben szenvedő, speciális ellátást igénylő vagy műtéten átesett házi kedvencek számára a gazdák havonta jelentős összegeket fordítanak a speciális tápra vagy orvosságra, esetleg gyógykezelésre. Példa erre a diabéteszben szenvedő macska tulajdonosa, aki a krónikus betegséggel élő házi kedvence számára hosszú évekig minden héten különleges ételt vásárolt.

Az eMAG internetes kiskereskedelmi platform legfrissebb adatai szerint az átlagos vásárló havonta 130 lejt költ a háziállatai szükségleteit kielégítő termékekre. Érdekes megjegyezni, hogy a macskák számára 50 százalékkal több terméket rendelnek, mint a kutyának, miközben az Eurostat hivatalos statisztikája szerint a romániaiak háziállatainak fele macska. A községekben és a falvakban a megrendelések mértéke tavaly több mint 30%-kal nőtt, a leggyorsabb növekedést a haszonállat-takarmányok és a macskaeledel esetében tapasztalták.

A statisztikai adatok ismeretében az említett honlap azonnal új kisállatboltot, Pet Shopot hozott létre, amely több mint 75 ezer terméket kínál az érdekelteknek: eledelt, kiegészítőket, higiéniai cikkeket, játékokat és kisállatbútorokat. A legtöbben macskáknak, kutyáknak, madaraknak, rágcsálóknak, halaknak, hüllőknek és tenyészállatoknak szánt termékekből rendeltek. A termékek közül elsősorban az ételt, kozmetikai és higiéniai termékeket, hevedereket, nyakörveket és hámokat, az idomításra használt eszközöket, játékokat és ruházati cikkeket választották a gazdák.

Háziállatok kihívással

Az állattartásnak megvannak a kihívásai, vallja egyik olvasónk, aki szerint a macskatartás különösképpen érdekes fordulatokat vehet. Például, amikor kiderül, hogy a kedvenc cica gyomra rosszul reagál nemcsak a kimért eledelre, hanem a márkás, jó minőségű zacskós finomságokra is, és csak „vegán”, gyomorkímélő táplálékot bír megemészteni, aminek a költségei lényegesen nagyobbak. Egy kiló speciális táplálék 50 lej, ebből egy kandúrnak egy hónapra legalább három kiló kell, és akkor még a hirtelen indokolatlanul megdrágult almot nem is számítottuk, illetve mindazokat a költségeket, amelyek orvosi ellátásukra szükségesek. Ilyen esetekben tehát havonta átlag 130 lejnél is mélyebbre kell nyúlnia a gazdának a zsebében – nyilatkozta az olvasó.

Másik olvasónknak fajkutyája van. Az amerikai stafforshire terrier középtermetű, jó étvágyú kutya, fél kiló tápot is megeszik naponta. Az igényesebb és tehetősebb gazdák 300 lejt is kifizetnek a 12 kilós kiszerelésű zsákért.

Sohasem mertem összeszámolni… 

Balázs Bence főszerkesztő-helyettes bevallotta: sohasem merte még összeszámolni, mennyibe kerülnek a házi kedvencek… – Esetemben két macskát és egy nagy testű kutyát kell érteni alattuk, hozzájuk képest a papagájunk, amelyet évekkel ezelőtt, egy fagyos téli reggelen iskolába menet találtunk a járdán, semmiség – részletezi. A macskák ráadásul válogatósak is – avagy másképp fogalmazva: nem elég éhesek –, így nem feltétlenül a „macskaplikk” ára miatt bosszankodnak, hanem inkább azon, hogy sokszor csak lenyalják a falatocskákról a szószt, aztán a többit otthagyják – másnap a kutya eszi meg „desszertként”. – Amikor a macskák jól esznek, napi másfél tasak/fő simán beléjük fér, darabját 2,50 lejbe számolva az 7,50 lej, 30 nap alatt 225 lej, de emellett száraz kaját is kapnak, azt szeretik ropogtatni. Ebből az 1,4 kilós kiszerelést szoktuk megvásárolni, s havonta abból is kell kettő-három, ami további 80-90 lej – fogalmazott Bence. 

Balunak húsleves a vacsorája

Azt is elárulta, a 35-40 kilós kutyájuk napi kétszer szokott enni, reggel csak épp egy kis száraz eledelt, amit 15 kilós kiszerelésben szokott rendelni az olcsóbb kilónkénti árért, és mivel 150 lej körüli összegre rúg a vásárlás, a kiszállítás ingyenes. – Egy ilyen zsák két-három hónapra is elég, például nyáron kevesebbet eszik a kutya, télen többet kér. A vacsorája pedig egyféle húsleves, mert annak idején úgy kalkuláltam, hogy olcsóbb, mintsem a konzervek vásárlása… Csirkehátat, csirkefart, csirkenyakat szoktam venni, aminek körülbelül 5 lej kilója, némi murokkal egy bő kilóból két napra való adag készül – sorolta Bence. 

Három macska, két kutya, nagy kiadás

Nagy-Hintós Diana kolléganőnknek összesen öt háziállata – három macskája és két kutyája – van. – A három macska havi ételadagja 300 lej, a homok pedig 75 lejbe kerül. A két kutyánk ételének költsége nem sok, mivel főtt ételt (is) esznek, így havi 150 lej körüli összeg lehet. Az állatorvosi kezelések, a gyógyszerek viszont megdobják a havi költségvetést. Például a rákban szenvedő kutyánknak csupán a vitaminadagja havi 100 lejbe kerül – részletezte Diana. Olyan esetről is beszámolt, amikor a fiatal kutyája kifutott az úttestre, elütötte az autó, és meg kellett műteni a lábát. – Az állatorvosi egyetemnél 1500 lejt kértek, de találtam egy másik állatorvost, aki 550 lejért megműtötte, és a kutya helyrejött – mondott példát az igencsak borsos költségekre.

Kutya-macska barátság

Szerény körülmények között a legjobbat

A Kolozsvár vonzáskörzetéhez tartozó Magyarvistán élő Papp Annamária kolléganőnk arról számolt be, hogy családja két gazdátlan kutyust, Barnit és Bolhát, valamint egy Mázli névre hallgató kandúrt fogadott be az elmúlt évek során. – Mivel Barni a tizennegyedik évéhez közeledik, az ellátása nagyobb figyelmet igényel, főleg, hogy néhány hónapja életmentő műtéten esett át. Következésképpen az átlagosnál valamivel jobb minőségű táplálékkal kell ellátnunk, ami számunkra nagyobb anyagi megterhelést igényel. Sajnos, jövedelmünkből kiindulva, nem tudjuk a legjobbnak vélt, nagyon drága élelmiszerrel ellátni az állatkáinkat. Törekszünk viszont arra, hogy az átlagnál valamivel jobb, könnyebben megfizethetőbb táplálékot szerezzünk be, ez havonta körülbelül 150 lejbe kerül – számolt be tapasztalatairól Annamária. Hozzátette: a vásárolt száraz és nedves állati eledelt házi, az állatok egészségére nem káros ételmaradékokkal próbálják pótolni. 

A mázlista kandúr magyarvistai birodalmában

– Tekintettel arra, hogy nem a házban, hanem az udvaron, a szabadban tartjuk őket, az alomra nem kell költenünk. Édesanyám cicája, Guszti havi ellátása, az alomba vásárolt homokkal együtt, körülbelül 80 lejbe kerül. Mindezekre a költségekre rátevődnek még az egészségügyi ellátásukhoz szükséges időszakos gyógyszerek (pl. féregtelenítő stb.), amelyek egyáltalán nem olcsóak. Ha Isten őrizz, netán valami komolyabb baj adódik, és vizsgálatok szükségesek, akkor ezeket hatványozottan megérzi az ember pénztárcája. Nemrég hasonló „élményben” volt részünk Barni műtéte kapcsán, amelyért „csekély” 2700 lejt fizettünk a kolozsvári állatorvosi egyetemnek, szerencsére megengedték, hogy ezt három részletben törlesszük. Minderre rá kell még számítani az utólagos kezeléshez szükséges gyógyszerek árát is, amely szintén nem volt kevés. Ám két választási lehetőségünk volt csupán, vagy bevállaljuk mindezt, vagy hagyjuk elpusztulni hűséges négylábú barátunkat. Mindemellett próbálunk gondoskodni, főleg télen a kertünket látogató madárkákról is, és úgyszintén szerényebb módon, de annál nagyobb szeretettel ellátni őket is kevéske napraforgómaggal, amelyet olcsóbban, nagybani kereskedőtől igyekszünk beszerezni – fogalmazott kollégánk.

Háziállataink szeretete megéri a pénzt

Miután tavaly nyáron az utolsó pulikutyájuk is elpusztult, Újvári Ildikóék két macskáról és két teknősről gondoskodnak – de volt idő, amikor egyszerre négy teknős(béka) osztozott a teknőn… – Amikor ismételten hazaállítok minőségibb, kis dobozos cicaeledellel, de lehetőleg pástétommal, mert azt jobban szeretik, ellenben drágább is (1,89 lej és elfogy naponta egy-két dobozka), olyankor néha elhangzik, hogy vajon mennyibe kerülnek nekünk a macskák havonta… Ilyenkor elterelem a beszélgetést, mert talán jobb nem tudni a teljes összeget. 

Teknősök osztoznak a teknőn

A felmérésben említett 130 lejt havonta elég reálisnak tartja kollégánk, ez a kiadás lehet persze sokkal több is, főleg, ha orvosi ellátásra szorul a kis házi kedvenc. Szerencséjükre a házi állataikkal különösebb problémáik nem voltak. – Azt is kitapasztaltam, hol találok kedvezményesebb áron jobb minőségű eledelt a macskáknak, de sose lehet kitalálni az ízlésüket, a kimondottan drága konzervet otthagyták, illetve volt olcsó száraz eledel, amitől szinte undorodva fordultak el. A macskahomok nélkülözhetetlen a házban tartott cicáknál, ezt ki is használják a kereskedők, mert nagyon megdrágították: ötkilós tasakot lehet 10 lejért venni, vagy bevásárlóközpontból tíz kiló homokot 13 lejért, és egy hónapban legalább húsz kiló homok elfogy… Mindemellett kis játékokkal is kedveskedünk a cicáknak, amelyeknek örvendenek is, egy rövid ideig – de a zörgő sztaniolpapírból gyűrt golyókkal sokáig fociznak. A teknősök nem igényesek, mivel inkább szabadon vannak, télen a lakásban, nyáron a kertben egy nagy kádban. Fagyasztott apró halat veszünk nekik, egy kiló 10-15 lej, és egy jó hónapra, ilyenkor télen még hosszabb időre is elég. Ennyi pénzt pedig igazán megér a családtagnak tekintett kedves kis állatok, Mirci és Pindur cicák, valamint Dagi és Leányka teknőcök társasága – nyugtázta kollégánk.