Háromszázhoz közelít a napi fertőzési esetszám

Háromszázhoz közelít  a napi fertőzési esetszám
Szerdára már a háromszázhoz közelített Romániában az egy nap alatt igazolt koronavírus-fertőzések száma: 271 új esetet jelentett a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS), 29 748 teszt eredményének feldolgozása nyomán.

Az országos közegészségügyi intézet (INSP) legutóbbi jelentése szerint Romániában is gyorsuló ütemben, és már közösségi szinten is terjed az erősen fertőző delta vírusmutáció.Az új esetekkel 1 083 982-re nőtt a járvány eleje óta diagnosztizált fertőzöttek száma, 1 048 072 személyt közülük gyógyultnak nyilvánítottak. Szerdán országszerte 456 beteget kezeltek kórházban koronavírus-fertőzéssel, 67 pácienst ápoltak az intenzíven. Egy halálesetet jelentettek: az 50 és 59 év közötti férfit Máramaros megyében kezelték kórházban, más betegségei is voltak. A koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetek száma 34 298-ra emelkedett.Bukarestből jelentették a legtöbb új koronavírusos esetet, 45-öt. Konstanca megyében 24, Kolozs megyében 21, Prahova és Ilfov megyében egyenként 15 esetet regisztráltak. Kilenc megyében egyetlen új megbetegedést sem jegyeztek. Az összes megye és a főváros is zöld zónás, lakosságarányosan Ilfov megyében a legmagasabb a fertőzöttségi ráta, 0,22 ezrelék.

A Kolozs megyei közegészségügyi igazgatóság (DSP) legutóbbi jelentése szerint a megyében 0,12, Kolozsváron 0,20 ezrelék volt a két hétre összesített, ezer lakosra számolt fertőzési arányszám. A megye települései közül Búza községben a legnagyobb a fertőzöttség, 0,85 ezrelék. A Kolozs megyei Covid-kórházakban 84 beteget kezeltek, öt páciens feküdt intenzív terápián.Az INSP összegzése szerint az országban eddig 2610 esetben végezték el a koronavírus változatának pontosabb beazonosítására alkalmas szekvenciális tesztelést. Augusztus 1-ig országos viszonylatban 2009 fertőzöttnél (a megvizsgált minták 77 százalékánál) mutatták ki a koronavírus „aggodalmat keltő” változatainak valamelyikét. Ez idáig 44 haláleset köthető az aggodalmat keltő vírusváltozatokhoz, 27 áldozat az alpha, három a gamma, 14 a delta variánssal fertőződött meg.

A delta variáns által okozott, 262 igazolt fertőzés 42%-át (110 esetet) bukaresti, moldvai, illetve havasalföldi fertőzési gócokban találták, 18 százalékuk külföldről érkezett, 35 százalékuknál azonban nem lehetett kideríteni a fertőzés körülményeit, ezért a szakemberek azt valószínűsítik, hogy az eredetinél sokkal ragályosabb kórokozó már közösségi szinten terjed Romániában. A 262 fertőzött közül ötvenen voltak beoltva koronavírus ellen: hárman az első, 47-en a második adaggal is.Az egy nap alatt diagnosztizált újabb koronavírus-fertőzöttek száma két hónap után kedden haladta meg ismét a kétszázat. A keddi jelentésben szereplő 233 új fertőzés már csaknem kétszerese volt az utóbbi két hét átlagának. A megyei bontásban közölt adatok szerint a járvány leginkább Bukarestben és az ország legnépesebb városait magukban foglaló Kolozs, Temes, Constanta és Iasi megyében terjed. A fertőzések üteme különben július első felében kezdett ismét emelkedni. A járvány gyorsulása immár a kórházi kezelésre szorulók szintjén is megmutatkozik: számuk az utóbbi két hétben csaknem megduplázódott. Az intenzív terápiára szoruló súlyos esetek száma a két héttel korábbi 36-ról szerdára 67-re nőtt.Románia területén, szerdán 1289 igazolt koronavírus-fertőzött volt otthoni, 610 intézményi elkülönítésben. Ugyanakkor 53 738 személy volt házi, 76 hatósági izolációban.