Három miniszter kapott "átmenő jegyet"

Grindeanu hallani sem akar a lemondásról

Három miniszter kapott "átmenő jegyet"
A Grindeanu-kormány minden tárcavezetője a Szociáldemokrata Párt (PSD) országos végrehajtó bizottságának rendelkezésére áll, amelynek szerdai ülésén Liviu Dragnea, a párt elnöke közölni fogja a miniszterek kiértékelőjének eredményét – jelentette ki Mircea Dobre turisztikai miniszter.

„Csak a PSD elnöke teheti közzé az eredményeket. Mi a testület rendelkezésére állunk. A megfelelő pillanatban az elnök bejelenti, milyen következtetésekre jutott, utána meglátjuk, mi következik” – mondta Dobre.

Arra a kérdésre, hogy lemond-e tisztségéről, ha erre felkérik, Dobre úgy válaszolt: már jóelőre benyújtotta lemondását a PSD vezérkarának, akárcsak a többi miniszter, még akkor, amikor a kormány megalakult.

Gabriel Petrea társadalmi párbeszédért felelős miniszter azt mondta, lemond tisztségéről, ha a párt ezt kéri tőle. Florian Bodog egészségügyi miniszter azt nyilatkozta: senki nem kérte a lemondását, és nem fél attól, hogy a Grindeanu-kormány megbukik.

A belügyminiszter is optimistán nyilatkozott. Carmen Dan, akinek nevét Sorin Grindeanu lehetséges utódaként emlegetik, cáfolta, hogy felajánlották neki ezt a posztot, és nem reagált arra, hogy elfogadná-e azt.

A Mediafax értesülései szerint csupán Lia Olguța Vasilescu, Carmen Dan és Petre Daea azok a miniszterek, akik „átmenő jegyet” kaptak a kiértékelőn, a Grindeanu-kabinet többi tagjának nem sikerült teljesítenie a párt elvárásait.

Források tudni vélik, Liviu Dragnea és Sorin Grindeanu szombaton, majd hétfőn este is találkozott, a PSD elnöke Grindeanu lemondását kérte, aki viszont elutasította ezt kijelentve: az ország helyzete stabil, az országot pedig nem lehet gyanus alakokra bízni.

Az a változat is felmerült, hogy Dragnea számításba veszi a teljes Grindeanu-kabinet leváltását mégpedig úgy, hogy a végrehajtó bizottság megvonja a kormánytól a politikai támogatást.

Dragnea rendkívül elégedetlen, mivel Grindeanu politikailag már nem irányítható, különösen az igazságszolgáltatással kapcsolatos ügyekben. Több PSD-s politikus, köztük Gabriela Firea, Bukarest főpolgármestere jó ideje fúrja a Grindeanu-kormányt, Dragnea is sorozatosan ironizálta miniszterelnökét.