Harminckettedszer találkoztak Erdély magyar orvosai

gaal györgy
Gaal György az idén megnyitott kolozsvári Mauksch–Hintz Patikát mutatta be FOTÓ: EME FACEBOOK
Az Erdélyi Múzeum-Egyesület orvos- és gyógyszerésztudományi szakosztálya idei, sorban 32. tudományos ülésszakát Marosvásárhelyen rendezték meg április 18–20. között. Az előadások és társadalmi rendezvények színhelyéül a Plaza Hotel és a Kultúrpalota szolgált, az orvosi egyetem idén sem lehetett partnere az ülésszaknak.

GERGELY GYULA

A csütörtöki megnyitón Bitay Enikő az EME elnöke, valamint Soós Zoltán polgármester és Péter Ferenc megyei tanácselnök köszöntötte az ülésszak résztvevőit. Mindnyájan utaltak rá, hogy az 1945-ben a Bolyai Egyetem karaként Marosvásárhelyre telepített orvostudományi képzés, amely 1948-ban önálló intézetté szerveződött, jelenleg nehéz óráit éli. 2018-ban a tanintézet egyesült a városban működő műszaki egyetemmel, s azóta Emil George Palade Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány és Technológiai Egyetem elnevezéssel működik, s ebben a magyar nyelvű orvosképzés egészen háttérbe szorult. Szilágyi Tibor, a szakosztály elnöke megnyitóbeszédében arra utalt, hogy az ülésszakok a tudományos képzés mellett a találkozást, ismerkedést is szolgálják. Az idén különös hangsúlyt fektettek a fiatalításra, az újabb nemzedék szervezésbe való bevonására. Átadták a Lencsés György – Ars Medica díjat, ezúttal Nagy Előd Ernő biokémikus, az orvosi egyetem rektorhelyettese kapta a kitüntetést. 

A továbbiakban 14 szakosztályban folytak a szekcióülések, műhelybeszélgetések. Újdonságként a továbbképző előadásokat is beillesztették a szekciók munkálataiba. Összesen 393 résztvevő jelentkezett az ülésszakra, közülük 30 külföldi volt. Magyarország valamennyi orvosi egyeteme/kara képviseltette magát előadókkal, de Ausztriából, Németországból, az USA-ból is érkeztek magyar nyelvű előadók. 129 dolgozatot mutattak be. Kolozsvárról ortopédiai előadásokkal Széplaki Attila szerepelt, munkatársaként pedig a kolozsvári egyetemről Müller-Fábián Andrea. A gyógyszerésztudományi előadások egyikének társszerzője, Casian Tibor a kolozsvári Orvostudományi Egyetemet képviselte. Gaal György az orvostörténeti szakosztályban az idén megnyitott kolozsvári Gyógyszerészettörténeti Múzeumot és elődjét, a Mauksch–Hintz Patikát mutatta be. Ezúttal egyetlen könyvet mutattak be, Bódizs György igazgató főorvos, az EME alelnöke ismertette Gaal Györgynek A Kolozsvári Országos Karolina Kórház című, az EME kiadásában megjelent kötetét. 

A szombati záróülésen a szervezőket díjazták, s a jövő évi ülésszak színhelyét nevezték meg. Kovászna megye vállalta a megszervezést, a színhely valószínűleg Bálványosfürdő lesz. A műsort hangulatos kirándulás zárta a Kis-Küküllő mentére. Megtekintették a frissen restaurált bonyhai Bethlen-kastélyt és a helyi református templomot. A rendezvény a vámosgálfalvi Dániel-kastélyban kialakított fogadó éttermében búcsúvacsorával ért véget.