Grindeanu: itt az ideje, hogy a falvakon a templom mellett bankautomata is legyen

Grindeanu: itt az ideje, hogy a falvakon a templom mellett bankautomata is legyen
Sorin Grindeanu miniszterelnök hétfőn úgy nyilatkozott, hogy a bankoknak a vidékre is oda kellene figyelniük, hiszen hatalmas potenciál rejlik benne. Hatékony informatikai megoldásokat is sürgetett az elmúlt időszakok támadásainak tükrében.

A Romániai Bankok Egyesülete (ARM) által szervezett Pénzügyi piaci fórumon a kormányfő kedvezőnek nevezte a gazdasági helyzetet: az export a legmagasabb szinten van, a közvetlen külföldi beruházások 22 százalékkal bővültek, és 2017 első négy hónapjában több mint 100 ezer új munkahelyet hoztak létre.

„Egy olyan Romániát akarunk, amiben a gyerekeink élni akarnak, az üzletemberek pedig be akarnak fektetni. Mit kell tennünk? Beszéltünk a lakosság pénzügyi neveléséről. Az iskolának nagyobb hangsúlyt kell fektetnie a pénzügyi képzésre. És ebben önöknek (a bankrendszernek – szerk. megj.) is részt kell vállalniuk. Önöknek egyáltalán nem vonzó a vidéki környezet, de eljött az ideje, hogy a falvakon a templom és a közösségi tér mellett bankautomata is legyen. A vidéki Romániában rejlő potenciálra is gondolniuk kell. Egyes országokban a kifizetések teljes mértékben online történnek, és azt látjuk, hogy mi is ebbe az irányba tartunk. Ez a szürke gazdaság visszaszorítását és a bürokráciamentesítést jelent” – mutatott rá a miniszterelnök.

Grindeanu egyúttal emlékeztetett az elmúlt időszak kibertámadásaira is. „Ebben a hónapban két nagyszabású kibertámadás történt, ami rámutatott, hogy jobban fel kell készülnünk, és hatékonyabbnak kell lennünk. A gazdaság és a polgárok érdekében azonosítanunk kell a legjobb megoldásokat. Időszerűnek tartom a Romániai Bankok Egyesületének a javaslatát, hogy hozzunk létre egy minisztériumközi munkacsoportot, amelyben a pénzintézetek képviselői is helyet kapnának” – fogalmazott.