Gheorghiţă: szeptembertől jöhet a harmadik oltás

Gheorghiţă: szeptembertől  jöhet a harmadik oltás
Szeptemberben elkezdődhet a koronavírus-elleni védőoltás harmadik adagjával való immunizálás – jelentette be keddi sajtótájékoztatóján Valeriu Gheorghiţă katonaorvos, az országos oltási kampány vezetője. A védőoltás harmadik adagját mindenekelőtt az egészségügyi alkalmazottaknak, a 65 év fölöttieknek, és a krónikus betegségekkel nyilvántartott személyeknek adnák be, akiket nagyobb mértékben veszélyeztethet a koronavírussal való megfertőződés.

 „Nagyon valószínű, hogy szeptemberben döntést hozunk arról, hogy elkezdjük a védőoltás harmadik adagjának beadását is. A napi esetszám növekvő trendet mutat, és a krónikus betegségeknek védettséget kell biztosítani a fertőzéssel szemben” – emelte ki az orvos.

Megállapította: Románia a koronavírus-járvány negyedik hullámának kezdetén tart, a vírus úgynevezett delta variánsa ugyanis rendkívül fertőzőképes, és főként a be nem oltott lakosság körében súlyos, kórházi ápolást igénylő megbetegedést okoz.

Mint mondta, a negyedik hullám várhatóan ősszel teljesedik ki. A katonaorvos összegzése szerint eddig 127, a delta mutáció okozta fertőzést mutattak ki az országban, közülük 26-ot a múlt hét folyamán. Öt beteg halt meg a delta variánnsal való megfertőződés miatt.

Gheorghiţă elmondta továbbá, hogy az Európai Gyógyszerügynökség július 23-án hagyta jóvá a Moderna vakcina használatát a 12-17 éves korosztály esetében. Az oltási előjegyzések internetes platformján augusztus 1-től lehet időpontot kérni a 12–17 évesek immunizálására a Moderna oltóanyagával. Akárcsak a 18 év fölöttiek, a 12–17 évesek is két dózist kapnak a Moderna oltóanyagából. A két oltás között 28 napnak kell eltelnie. A kiskorúak beoltásához szülő vagy gyám hozzájárulása szükséges, akárcsak a Pfizer/BioNTech vakcinájának beadásakor.