Focihírek röviden

Focihírek röviden

IV. LIGA: FELJUTÁSI TORNA ZILAHON

A Kolozs megyei labdarúgó IV. liga friss bajnoka, a Dési Szamos szombattól Zilahon feljutási tornán vesz rész Bihar és Szatmár megye első helyezettjével. A csapatok körmérkőzésen döntik el a sorrendet, a végső győztes a III. ligában folytatja. Gheorghe Barbu tanítványai szombaton 17.30-kor a Szatmárnémeti MSC-vel mérkőznek, utóbbi a Szatmár megyei labdarúgó-szövetség döntésével lett bajnok. Az egykori kolozsvári kapus, Rittli Zoltán edzette szatmáriak tavaly is osztályozót játszottak, sőt, magabiztosan meg is nyerték, de mégsem indultak a harmadosztályban, mivel nem fizették ki a garanciadíjat, így a következő idényt is az amatőr osztályban töltötték. Szerdán, augusztus 5-én a Nagyváradi Atletic Club a Szatmárnémeti MSC-vel játszik, végül vasárnap, augusztus 9-én Dés–Nagyvárad meccsel zárul a torna. Amilyen gondok vannak a III. liga szintjén, megtörténhet, hogy nemcsak az első, hanem a második helyezett is feljutásnak örülhet, amennyiben nem nevez be kellő számú együttes.

CHAMPIONSHIP: LEGYŐZTE A CARDIFFOT, A DÖNTŐ KÜSZÖBÉN A FULHAM

A Fulham idegenben 2–0-ra legyőzte a Cardiff Cityt az angol másodosztályú labdarúgó-bajnokság (Championship) élvonalba, Premier League-be jutásért rendezett elődöntőjének első mérkőzésén.

Az összecsapás első találatát Josh Onomah szerezte a második félidő elején – a 23 esztendős középpályás szép szóló végén, három játékost kicselezve, hat méterről lőtt a jobb alsó sarokba. Az állás a folytatásban sokáig nem változott, a Fulham a ráadásban azonban megszerezte a második gólját is egy szabadrúgás után (a kongói válogatott Neeskens Kebano volt eredményes), így 2–0-ra nyert a Cardiff City ellen, sikerével pedig nagy lépést tett a döntő felé.

Eredmények, Championship, rájátszás, elődöntő, 1. mérkőzés: • Swansea City–Brentford 1–0 • Cardiff City–Fulham 0–2.

A visszavágókat július 29-én, illetve 30-án rendezik.

LEO MESSI IMMÁR „EZÜSTÉRMES” NÉVADÓ

Lionel Messi barcelonai népszerűségének sajátos jeleként mind több katalán családban adják a Leo keresztnevet az újszülöttnek – írta az AS sportnapilap. A hatszoros aranylabdás futballista 2004-ben debütált az FC Barcelonában, abban az évben 11 fiú viselte az ő becenevét. Aztán – párhuzamosan az argentin játékos világsztárrá válásával – esztendőről esztendőre egyre nőtt a Leók száma, olyannyira, hogy a legutóbbi adatok szerint 2019-ben már félezer gyereket neveztek el a Barca csapatkapitányáról a spanyolországi autonóm közösségben. Mostanra a Leo a második leggyakoribb keresztnév a tartományban, a fiúk tizenkét százalékának adják ezt a nevet Katalóniában – írta az AS.