Florian Bodog: van elegendő onkológiai gyógyszer

Florian Bodog: van elegendő onkológiai gyógyszer
Florian Bodog egészségügyi miniszter ma azt mondta, ellenőrizte a rákos betegek kezelésére használt gyógyszerállományt, és nem talált problémát. A bukaresti Egyetemi Kórházban csak a beszállítással volt gond, de az ma reggel megoldódott.

„Az Egyetemi Kórháznál előállt probléma megoldódott. Én beléptem a rendszerbe, és láttam, hogy a cégek jelentése alapján országos szinten van rajtáron abból a gyógyszerből. Az Egyetemi Kórház ellátásában állhatott elő egy kis gond. Ebben az esetben a főgyógyszerésznek kellett volna jeleznie, hogy a végét járja a készlet, nem kellett volna az utolsó percre hagynia a rendelést” – mondta Florian Bodog egészségügyi miniszter.

A kórház képviselői megerősítették, hogy a gyógyszerkészlet eljutott a raktárba. A rossz elosztás miatt tíz onkológiai beteg nem jutott hozzá a kezeléséhez.

„A hiányzó gyógyszerek ma reggel megérkeztek a kórház gyógyszertárába. Valóban volt egy kis probléma, mert a beszállító nem hozta meg a készítményeket, amikor benyújtottuk a kérést, nekünk ezt mondták. A gyógyszert végül egy másik forgalmazótól vásárolták meg, de azok a június 1–5. közötti hosszú hétvége miatt nem érkeztek meg. A helyzet azóta megoldódott” – mondta Leonard Grecescu, a bukaresti Egyetemi Kórház szóvivője.

„Országos szinten nincsenek problémák, személyesen ellenőriztem az onkológiai részt, van raktáron gyógyszer. A kórházigazgatóknak és a gyógyszerészeknek jobban kell figyelniük a készletekre, folyamatosan ellenőrizniük kell, hogy a rendeléseket időben leadják. Jelenleg nincsenek problémák” – tette hozzá Bodog.