FIFA: vb-selejtező közönséggel, de nem Bukarestben

FIFA: vb-selejtező közönséggel, de nem Bukarestben
A Lengyelország elleni őszi vb-selejtezőn történt sorozatos rendbontások miatt a román válogatott nem rendezheti a bukaresti Nemzeti Arénában a következő vb-selejtezőjét – döntött a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) fegyelmi bizottsága.

Az ítélet valójában két mérkőzésre szóló eltiltásról és 95 ezer svájci frankos bírságról szól (és további 3 ezer fontos kezelési költségről), de egyelőre csak a dánokat kell biztosan a nemzeti stadion helyett máshol fogadniuk; a második meccsre szóló eltiltást kétévi próbaidőre felfüggesztették. Még nem született döntés, de valószínűleg látszik, hogy a dánok elleni helyszín a Kolozsvár Aréna lesz 2017. március 26-án.

Mint ismeretes, a 3–0-s vendégsikerrel végződött november 11-i Románia–Lengyelország világbajnoki selejtezőn a román szurkolók füstbombákkal, tűzijátékkal és petárdával dobálóztak, emiatt az első félidőben is néhány percre megszakadt a mérkőzés. Később a vendégek csatárja, Robert Lewandowski is megsérült, amikor egy petárda a közelében robbant fel.

A lengyel szövetség sem úszta meg, 35 ezer frankos pénzbüntetéssel sújtották ultrái miatt.

Jelentős büntetést kapott Chile is, amelynek a 30 ezer svájci frankos pénzbírság mellett két hazai vb-selejtezőt is el kell vinne a santiagói Nemzeti Stadionból szurkolói homofób rigmusai miatt. Egy hasonló büntetés miatt a soron következő, Venezuela elleni meccs helyszínét már korábban meg kellett változtatni – most ugyanezt kell tenniük a Paraguay és az Ecuador elleni mérkőzéssel.

A gyalázkodó rigmusok, illetve a politikai tartalmú transzparensek más szövetségeket is kellemetlen helyzetbe hoztak: Görögország (80 ezer svájci frank), Ukrajna (60 ezer), Honduras (40 ezer plusz egy meccses stadionbetiltás), Argentína (30 ezer), Bosznia-Hercegovina (25 ezer), Kolumbia (25 ezer), Panama (25 ezer), Mexikó (20 ezer) és Venezuela (20 ezer) szintén fizet a hétfőn nyilvánosságra hozott verdikt értelmében.

A FIFA pénzbírsággal sújtotta az angol, a skót, a walesi és az északír szövetséget. Az ok minden esetben ugyanaz: politikai tartalmú üzenet, amely a FIFA szabályaiba ütközik. A brit szövetségek hosszas kötélhúzást folytattak a FIFA-val, mert el akarták érni, hogy a Fegyverszünet Napján (november 11., az első világháborúban elesettek emléknapja) lejátszott mérkőzéseiken a tradicionális jelképnek számító pipacsot viselhessék valamilyen formában, mezen vagy karszalagon. A FIFA szabályzatára hivatkozva nemet mondott, a szövetségek mégis „pipacsos megemlékezést” tartottak: ez az angol szövetségnek 45 ezer svájci frankjába került, a skótok és a walesiek 20–20 ezer, az északírek 15 ezer frankot fizetnek – közölte a Nemzeti Sport Online.