FIBA Európa Kupa: Nem volt meggyőző, de végül nyert az U-BT

FIBA Európa Kupa: Nem volt meggyőző, de végül nyert az U-BT
Győzelemmel kezdte a férfi kosárlabda Európa Kupa negyeddöntős párharcát a Kolozsvári U-BT, amely hazai pályán, a BT Arénában nehéz mérkőzés végén egyetlen ponttal bizonyult jobbnak a Medi Bayreuth együttesénél. Az egypontos előny nem túl biztató a jövő heti németországi visszavágó szemszögéből, ám a játék képe alapján a rivális verhető – ehhez azonban a szerdainál sokkal jobb napot kell majd kifogniuk Mihai Silvăşan tanítványainak.

Mindössze 13 másodpercet kellett várniuk a nézőknek a mérkőzés első pontjára, akkor az U-BT színeiben az európai porondon most bemutatkozó amerikai Darryl Leon Jr. Peak volt eredményes. A válasz sem sokat késett, így kiegyensúlyozott, egyben látványos első perceket láthatott a közönség: hol egyik, hol másik csapat vezetett. Aztán a negyed második felében úgy tűnt, kimozdul a mérleg nyelve: a hazaiak zsinórban dobott 7 ponttal 12:13-ról 19:13-ra fordítottak. A német csapat azonban ekkor időt kért és rendezte sorait, s miután az utolsó percben a kolozsváriak két tripla- és egy dupla kísérletet is kihagytak, végül döntetlennel zárult a játékrész.

A folytatásban az U-BT ismét megpróbált elszakadni, de 34:27 után visszajöttek a játékba a németek (34:35). A küzdelmes negyed vége azonban egyértelműen a hazaiaké volt: a lett Artis Ate triplája szárnyakat adott az U-BT játékosainak, s miután ezt a túloldalon kétperces „áramszünet” követte, 9 ponttal nyerték meg a negyedet.

Térfélcsere után a vendéglátók előnye néhányszor a 10 pontot is elérte (61:51, 65:54); a vendégek edzője folyamatos cserékkel igyekezett megtalálni a megfelelő fegyvert a kolozsváriak játékára. Ez végül az utolsó 10 percben sikerült, amelynek 65:58-as állásról vágtak neki a csapatok, de másfél perc múlva már csak két pont volt a különbség az eredményjelzőn. A találkozó tehát teljesen nyitottá vált, s az U-BT igen komoly erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy megtartsa a vezetést. Három perccel a vége előtt azonban a törékeny, 2-3 pontos előny kicsúszott a kezéből, sőt, hátrányba is került, s egy perccel a vége előtt a németek álltak hajszálnyival közelebb a sikerhez (79:80), ráadásul ők is támadtak. Az amerikai Evan Bruinsma dobása azonban célt tévesztet, a lepattanót a litván Donatas Tarolis hozta el, s a támadás végén pedig a bosnyák Darko Planinics nem hibázott: 81:80. Az „értelemszerű” időkérés után az amerikai Nate Linhart kétpontosával megint fordult a kocka, így az utolsó fél percet újabb time-out vezette fel. A kolozsvári támadást Peak látványos zsákolással fejezte be 16 másodperccel a végső sípszó előtt, s ugyan a vendégeknek még volt idejük ismét fordítani, a gyertya lassan a körmükre égett, s Linhart elvétette a mindent eldöntő dobást.

Mihai Silvăşan a mérkőzés után úgy vélte: a csapat túl sok hibát vétett, elsősorban mentálisan, ugyanis az edzéseken begyakoroltakat nem tudta hozni a játék során, így keserű ízű a győzelem, hiszen nagyobb előnyt is szerezhetett volna a gárda. Elégedetlen volt a játékkal az amerikai Patrick Richard is, de mindketten úgy vélték: nincs elveszve a továbbjutás az igen jó dobókkal rendelkező németek ellenében, akik e mérkőzésen 23 kísérletből 11 triplát dobtak (48%), míg az U-BT 16-ból csak 6-ot (37%).

Végeredmény: • Kolozsvári U-BT–Medi Bayreuth (német) 83:82 (25:25, 23:14, 17:19, 18:24). A kolozsvári pontszerzők: Darryl Leon Jr. Peak 19 pont, Patrick Richard 17, Donatas Tarolis 15, Darko Planinics 10, Karlo Zganec és Artis Ate 7–7, Kerron Johnson 6, Kuti Nándor-Levente 2; játszott még: Rareş Uţă; a keret tagja még: Ştefan Grasu, Anton Rotaru és Vida Dávid; a vendégektől Bastian Doreth volt a legeredményesebb 19 ponttal.

A visszavágót március 11-én játsszák, ezt megelőzően március 7-én, szombaton az U-BT-nek a bajnok Nagyváradi ESK MSC elleni rangadón, a Nemzeti Ligában kell még helytállnia – utóbbi mérkőzés 17.45 órakor kezdődik a BT Arénában.

A további negyeddöntőkben: • Bahcesehir College (török)–Ventspils (lett) 78:77 • Bakken Bears (dán)–Tsmoki Minszk (fehérorosz) 79:66 • BC Kijev Basket (ukrán)–Pinar Karsiyaka (török) 71:89 – ha továbbjut, az U-BT ellenfele ez utóbbi párharc győztese lesz.

*

A hétvégén női élvonalbeli mérkőzést rendeznek a BT Arénában, az A-csoport 10. fordulójában vasárnap 18.30-kor a Kolozsvári Universitatea Sportklub a Târgoviştei MSC-t fogadja. A mérkőzésre ingyenes a belépés.

Borítókép: Darryl Leon Jr. Peak (fehérben) volt a legeredményesebb a kolozsváriaktól – WWW.U-BT.RO