Felmérés: a romániai lakosság csaknem fele szeretné napenergiával fűteni otthonát

Felmérés: a romániai lakosság csaknem fele szeretné napenergiával fűteni otthonát
A romániai lakosság 49 százaléka a legszívesebben napenergiával fűtené ki lakását, úgy vélik, így hozzájárulnának környezetünk védelméhez – derül ki egy nyolc országot érintő felmérésből.

Erre az ideálisnak mondott fűtésrendszerre való áttéréshez azonban radikális változásra lenne szükség egy olyan országban, mint Románia, ahol az idézett közvélemény-kutatás szerint az otthonok többségét földgázzal működő hőközpontokkal fűtik, vagy távhő van működésben. A megkérdezettek alig 1 százaléka mondta azt, hogy napenergiával fűt, és szintén 1 százalékot tesz ki azok aránya, akik geotermális energiát használnak – derül ki az E.ON Románia közleményéből.

Más országok lakosai is a napenergiát jelölték meg ideális energiaforrásként. Az olaszok és a magyarok körében eléri a 60 százalékot azok aránya, akik azt válaszolták, hogy fenntartások nélkül választanak ezt a fűtésrendszert. A britek érdeklődnek a legkevésbé a napenergia iránt, a szigetországban megkérdezettek közül csak 38 százalék jelölte meg ezt a választ, 36 százalék a továbbiakban is inkább földgázzal fűtene.

Egyébként sok európai országban a fafűtés a legelterjedtebb: a magyarországi lakosok 31 százaléka, a csehek 20 százaléka és a Romániában élők 19 százaléka fűt fával.

A megkérdezett romániaiak 10 százaléka mondta azt, hogy villanyáramot használ a fűtéshez, Nagy-Britanniában ez az arány 18 százalékos, de például Olaszországban alig 1 százalékos.

A szén és a kőolajalapú fűtőanyagok elhanyagolható szerepet játszanak Közép-Kelet-Európában, bár a közfelfogás szerint széles körben elterjedtek.

A felmérést az E.ON és a Kantar EMNID készíttette 8000 ember megkérdezésével Németországban, Nagy-Britanniában, Olaszországban, Csehországban, Romániában, Svédországban, Törökországban és Magyarországon 2016 decemberében.