Felmentették a „kiskanalas” pópákat

Felmentették a „kiskanalas” pópákat
Nem tartoznak büntetőjogi felelősséggel azok a kolozsvári görögkeleti papok, akik egyetlen kiskanállal áldoztatták a híveket március végén, amikor a koronavírus robbanásszerű terjedése miatt szükségállapot uralkodott már az országban.

Az ügyészek úgy ítélték meg, hogy az ortodox papok cselekedete „nem vezetett egyetlen személy megbetegedéséhez sem az új koronavírussal”, ezért nem tartották szükségesnek intézkedni az ügyben.

Az indoklás szerint nem teljesülnek a betegség elleni küzdelem meghiúsítása bűncselekménynek a Btk 352. cikkelye (2) bekezdése szerinti alkotóelemei, esetünkben nem tipikus cselekmény történt, a törvény nem rendelkezik ilyen cselekményről, ezért a törvényes és megalapozott megoldás az ügy lezárása a perrendtartási törvénykönyv 16. cikkelye 1 bekezdésének b pontja értelmében. „A hívek áldoztatása az ortodox keresztény kánonok és liturgiai gyakorlat szerint zajlott, azaz egy kiskanál használatával, amellyel a szolgáló pap kimerte a kehelyből a Szent Úrvacsorát és felajánlotta a híveknek. A teológiai kifejezések szótára szerint a kegytárgyként a kiskanál aranyból vagy ezüstből készült, a végén kis kereszttel (...)” – idézi a clujust.ro az eljáró ügyész indoklását.

A szabadtéri misén hívek tucatjait egyetlen kiskanállal szájba áldoztató papok és szerzetesek ellen harmadmagával tett feljelentést Emanuel Ungureanu parlamenti képviselő, aki szerint a görögkeleti egyház érintett képviselőinek magatartása súlyosan kockáztatta a lakosság egészségét, emberek százainak életét sodorta veszélybe, tekintve hogy a szükségállapot idején a hatóságok egész sor kötelező intézkedést rendeltek el a vírus terjedésének megakadályozása érdekében, amelyek tiszteletben tartása az ortodox egyház képviselőinek is kötelessége. Az egyetlen kanál és közös szájtörlőkendő használatával egyetlen fertőzött használó mindenkit megfertőzhetett volna, aki március 22-én a kolozsvári katedrálisnál áldozott, úrvacsorát vett. „Ami a kolozsvári és aranyosgyéresi vasárnapi miséken történt minősíthetetlen egy modern államban, ahol az élet védelme előnyt élvez bármely hagyomány vagy vallásos dogma ellenében.” – fejtette ki akkor a képviselő.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Dr. Denderle József (1911–2002) tudós piarista paptanár tanulmányában olvashatjuk, hogy a görög (bizánci eredetű) Sándor név jelentése védő férfi.
Közhír

Állatkínzás és szándékosan elkövetett állatölés miatt jogerősen egyéves és kilenc hónapos letöltendő börtönbüntetésre ítélt a marosvásárhelyi bíróság egy Maros megyei férfit, miután a mezőn addig ütött egy kutyát, amíg az elpusztult – közölte az Agerpres hírügynökség.

Közhír