Feljelentenék Johannist hazaárulás miatt

Feljelentenék Johannist hazaárulás miatt
Kilátásba helyezte a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, hogy a koalíciós pártok feljelentést tesznek Klaus Johannis államfő ellen hazaárulás miatt – adta hírül az Agerpres hírügynökség.

Liviu Dragnea vasárnap az Antena 3 hírtelevízió műsorában kijelentette: fontolgatják, hogy feljelentést tegyenek az elnök ellen hazaárulás miatt. Hozzátette: a párt szakemberei dolgoznak egy erről szóló dokumentumon, amelyről azonban még nem egyeztettek a kisebbik koalíciós párt, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) vezetőjével, Călin Popescu Tăriceanuval.

„Azt szeretném, hogy ne kerüljön sor a feljelentésre, de nem lehetetlen, mivel az államfő tetteivel gazdasági, politikai és stratégiai szempontból is hátrányos helyzetbe hozta Romániát” – fogalmazott Dragnea.

A PSD elnöke rámutatott: Johannis „több közelmúltbeli cselekedete” kimerítette a hazaárulás fogalmát. Ezek közé sorolta azt, hogy az elnök felszólította a kormányt: közölje, hogy van-e pénz az állampénztárban a nyugdíjakra és a közalkalmazottak bérére. Dragnea úgy véli, ha ilyen felszólítás hangzik el az államfő részéről, akkor erre a nemzetközi piacok azonnal reagálnak, s ez kárt okozhat az országnak, akár a lej-euró árfolyamot is befolyásolhatja.

A szociáldemokrata pártelnök szerint ugyanakkor amiatt, hogy „nem parlamenti eszközökkel” próbálta megbuktatni a kormányt, az alkotmányos rend megváltoztatására való felbujtással vádolható Johannis, aki több alkalommal is a kormány és a parlament ellen uszított. Dragnea szerint az államfő „hazugságokat” állított, és ezáltal azt a benyomást kelthette a külföldi befektetők körében, hogy nem stabil a román gazdaság. 

PSD: kezd kétségessé válni Johannis újraválasztásaA PSD elnöke szerint Johannis nevetségessé tette magát a Nemzeti Liberális Párt (PNL) országos tanácsának ülésén tett nyilatkozataival, illetve azzal, hogy panaszt emelt az Alkotmánybíróságon Viorica Dăncilă kormányfő ellen, amiért utóbbi Paul Stănescu miniszterelnök-helyettesre bízta a kormány vezetését pihenőszabadsága idején.  Az államfő a PNL ülésén elmondott beszédében élesen bírálta a kormányt, többek között „irracionálisnak” és „inkompetensnek” nevezve azt. 

„Két egyeztetési hibát is vétett, ezek azonban eltörpülnek azok mellett az ostobaságok mellett, amelyeket mondott” – fogalmazott Dragnea az Antena 3 televízió vasárnap esti műsorában.
A PSD-elnök szerint Johannis „elkeseredettségének” oka, hogy számára is kezd kérdésessé válni 2019-es újraválasztása. Mint fogalmazott, az államfőnek nincs már meg a korábbi szavazóbázisa, amelyet hazugságokra és a párhuzamos állam létére vonatkozó „médialufira”, valamint a korrupcióellenes harcra és az igazságszolgáltatás védelmezésére épített.

„Mindeközben lábbal tiporta az igazságszolgáltatást, az Alkotmánybíróságot s annak döntéseit. Az államfő izgatott, mert látja, hogy Cioloş is kezd mozgolódni, így az egyetlen párt, amelynek a támogatására még számíthat, az a PNL, bár ott is vannak belső ellentétek” – mondta a PSD-elnök, aki liberális forrásokból úgy tudja: Johannis megkísérli majd meggyőzni az ALDE-t, hogy lépjen ki a koalícióból.

Liviu Dragnea ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy az államfő több ízben is kiabált telefonon a miniszterelnökkel, mivel a tervezett költségvetés-kiegészítéskor pénzt vonnának el az Államelnöki Hivatalnak eredetileg előirányzott keretből.

„ Azt mondta a kormányfőnek, közölni fogja az amerikai külügyminisztériummal és Brüsszellel, hogy nincs pénze elmenni a NATO és az Európai Tanács üléseire” – mondta Dragnea.