Fed-kupa: Titáni küzdelem Ostravában

Fed-kupa: Titáni küzdelem Ostravában
Az Ostravában rendezett női válogatott Fed-kupa mérkőzésen, a Világcsoport negyeddöntőjében Csehország Romániát fogadta. A találkozókon számos néző biztatta Romániát, vezérszurkolója pedig gyakorlatilag Emil Boc kolozsvári polgármester volt.

A nyitómérkőzésen egy óra és 25 perces játék után magabiztos győzelmet aratott a világranglistán 5. helyezett Karolína Plískova a világrangsorban 29. helyet elfoglaló Mihaela Buzărnescu felett. A találkozót javarészt a cseh lány uralta, végül 6:1, 6:4-re nyert.

Bár a román teniszező jobban kezdett, az első gémben két bréklabdát elpazarolt, utána azonban az „ifjabb” Plískova iker (két perccel később született, mint testvére, Krystina) repülőrajtot vett, s már 5:0-ra is vezetett, végül 6:1-gyel húzta be az első szettet. A második játszmában 4:4-ig fej fej mellett haladtak a felek, aztán Karolína a maga javára döntötte a találkozót.

A csehek kiválósága mindhárom eddigi találkozójukon legyőzte Buzărnescut. A mostani találkozón 6 ászt ütött, 2 kettős hibát vétett, emellett 17 nyerő ütése, 25 ki nem kényszerített hibája volt. Buzărnescu statisztikája: 2 ász, 4 duplahiba, 13 winners és 26 ki nem kényszerített hiba.

A szombati nap második találkozóján hasonló forgatókönyve volt az összecsapásnak, csak ellenkező irányban: a világranglistán harmadik Simona Halep nem sok esélyt hagyott ellenfelének, Katerina Siniakovának (44. a világrangsorban), két szettben 72 perc alatt legyőzte. A konstancai lány jól kezdett, 2:0-ra, majd 5:2-re is vezetett – majd ezt követte Siniakova utolsó fellángolása (5:4). Ettől kezdve viszont gyakorlatilag csak a korábbi világelső akarata érvényesült.

A találkozó a ki nem kényszerített hibák alapján dőlt el Halep javára (7–18), a többi mérleg eléggé kiegyensúlyozott volt (Halep szemszögéből 3–2 az ászok esetében, 4–4 a kettős hibáknál, 8–7 a nyerő ütések szempontjából). Halep az első adogatásánál jeleskedett (76%-ban nyerte meg a meneteket), Sinakova viszont csak 50%-ig jutott. Sikerével Simona 2–1-re vezet kettőjük párharcában.

Vasárnap Halep Plískova ellen folytatta, ez volt kettejük kilencedik csatája. A fordulatos mérkőzésen, közel három órát tartó találkozón gyakorlatilag mindegyik szettet egy brék döntötte el. Az első két menetben az adogatók nem tudtak nyerni, utána viszont fej fej mellett haladtak 4:4-ig, amikor Simona jobban koncentrált, s előnybe került. A második szettben Plískova már 4:1-re és 5:3-ra is vezetett, ám Halep utolérte 5-nél, viszont a cseh lánynak sikerült kiküzdenie, hogy a mérkőzés döntő játszmában dőljön el. Az utolsó felvonásban Halep volt a jobb, 5:2-s vezetésénél még egyszer felvillant Katerina, meccslabdát is mentett, de ez az előny már túl soknak bizonyult.

Vasárnap este még Buzărnescu pedig Siniakova ellen lépett pályára, majd a sorozatot a párosok meccse zárta (Barbora Krejcikova, Katerina Siniakova–Irina-Cameli Begu, Monica Niculescu).

Csehország két korábbi Fed-kupa mérkőzésén legyőzte Romániát, 1980-ban Nyugat-Berlinben a Világkupa negyeddöntőjében 2–1-re, a 2016-ban az első fordulóban a kolozsvári BT Arénában pedig 3–2-re.

Eredmény: • Csehország–Románia 1–2 – állás három egyes mérkőzés után Karolína Plískova–Mihaela Buzărnescu 6:1, 6:4; Katerina Siniakova–Simona Halep 4:6, 0:6; Ka. Plískova–Halep 4:6, 7:5, 4:6.

Nem jutott tovább a magyar válogatott

A magyar csapat 2–0-ra kikapott a házigazda britektől a tenisz Fed-kupa euro-afrikai zóna I-es csoportjának tornáján Bath-ban, így nem jutott a döntőbe. A bronzérmes csatát azonban megnyerték a magyarok.

A szerdán a görögöket 2–1-re, majd csütörtökön a szlovénokat 3–0-ra verő magyarok közül a világranglistán 311. Gálfi Dalma nagy csatára késztette a 4000 néző által bíztatott Katie Boultert, és mindössze a döntő szett rövidítésben, 2 óra 25 perc után maradt alul a rangsorban 83. riválisával szemben.

A magyar szövetség honlapja szerint a magyar származású Konta Johanna (39.) és Bondár Anna (224.) mérkőzése is a vártnál jóval nagyobb csatát hozott, a harmadik szettben Bondár két labdára volt a 4:1-től, de a WTA-rangsor negyedik helyén is megforduló Konta visszajött a hátrányból, és a második rövidítést is megnyerte. A meccs 2 óra 42 percet tartott.

A párosok mérkőzését már nem játszották le, a britek csoportgyőztesként jutottak a szombati döntőbe, ahol a Világcsoport II. rájátszásáért mérkőztek.

A magyar csapat 2–0-ra legyőzte a horvátokat a helyosztón, így harmadikként zárt. A magyar szövetség (MTSZ) honlapja szerint az idén junior párosban Australian Open-bajnok Nagy Adrienn első egyes Fed-kupa mérkőzésén 6:3, 4:6, 6:4-re verte a világranglista 272. helyén jegyzett Tena Lukast, majd a legtapasztaltabb Fed Kupa-játékos, Jani Réka-Luca (308.) következett Jana Fett (262.) ellen. A rivális az első szettet 6:3-ra nyerte, s a másodikban Jani 5:2-re vezetett, amikor a horvát lábsérülés miatt feladta a meccset. A Babos Tímeát nélkülöző magyar női válogatott így 2–0-ra győzött, és megszerezte a bronzérmet, ami – mint azt az MTSZ híradása kiemelte – messzemenőkig túlszárnyalja a várakozásokat.

Eredmények: • Nagy-Britannia–Magyarország 2–0 – Katie Boulter–Gálfi Dalma 6:4, 6:7 (7), 7:6 (1); Konta Johanna–Bondár Anna 6:2, 6:7 (1), 7:6 (4).

A 3. helyért: • Magyarország–Horvátország 2–0 – Nagy Adrienn–Tena Lukas 6:3, 4:6, 6:4; Jani Réka-Luca–Jana Fett 3:6, 5:2-nél Fett feladta.