Évente több mint 2 és fél millió tonna élelem kerül a szemétbe Romániában

Évente több mint 2 és fél millió tonna élelem kerül a szemétbe Romániában
Évente mintegy 2,55 millió tonna élelem kerül a szemétbe Romániában, ennek nagy része főtt étel, gyümölcs és zöldség - közölte egy mai szakkonferencián a mezőgazdasági minisztérium államtitkára.
Aurel Simion rámutatott: az Európai Unió által finanszírozott kutatási projekt becslései értelmében az EU-ban megtermelt élelmiszerek mintegy 20 százaléka vész kárba. Romániában a jelenlegi adatok szerint évente mintegy 2,55 millió tonna élelmiszert dobnak ki, ami körülbelül 129 kg-ot jelent fejenként. Ennek a mennyiségnek a 24%-a főtt étel, 22%-a gyümölcs, 21%-a zöldség és 1%-a hús. Az élelmiszer-pazarlás városon fokozottabb, a vidéki településeken a hagyományos módszerekkel hasznosítják a háztartásokban megmaradt élelmiszereket.

„Legalább kétféle költséget generál az élelmiszer-pazarlás: gazdasági és környezeti költséget. Ösztönözni kellene az adományozást, ez kulcsfontosságú az élelmiszer-pazarlás csökkentése szempontjából” - fogalmazott Drăgan.

Az államtitkár szerint a minisztérium jelenleg öt olyan projektet finanszíroz, amelyek az élelmiszer-pazarlás és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését célozzák.