Európa-bajnoki pótselejtező: Magyar focidiadal, román fiaskó

Európa-bajnoki pótselejtező: Magyar focidiadal, román fiaskó
A magyar labdarúgó-válogatott 3–1-re győzött Bulgária vendégeként az Európa-bajnoki pótselejtező csütörtöki elődöntőjében, így már csak egy mérkőzést kell nyernie az Eb-részvételért.

Az olasz Marco Rossi szövetségi kapitány a hiányzó Szoboszlai Dominiket a Dunaszerdahelyi AC-ban futballozó Kalmár Zsolttal pótolta, aki a 17. percben szögletből adott gólpasszt Willi Orbánnak, majd a 47. percben szabadrúgásból talált be. A meccset a csereként beálló Nikolics Nemanja fejesgólja döntötte el a 75. percben, a végeredményt Georgij Jomov állította be a hajrában. A találkozón Nego Loic becserélésével újoncot is avatott az olasz szakvezető.

A magyarok 45 év után győzték le ismét a bolgár csapatot, idegenben pedig 63 esztendő után sikerült felülmúlniuk riválisukat.

A nemzeti együttes november 12-én a budapesti Puskás Arénában Izlandot fogadja az Eb-részvételért, de előtte most vasárnap előbb Belgrádban Szerbia, majd jövő szerdán Moszkvában Oroszország vendége lesz a Nemzetek Ligájában.

Románia volt Izland ellenfele a reykjavíki Laugardalsvollur Stadionban, az északiak 2–1-re nyertek Mirel Rădoi válogatottja ellen. A mérkőzésen Kolozsvári CFR 1907 mind a négy válogatott játékosa kezdőként kapott lehetőséget, a frissen román állampolgárságot kapott Mario Camora személyében újoncot avatott a mester (mellette Andrei Burcă, Cristian Manea és Ciprian Deac is pályára lépett). A vendégek gyenge első félidejét a szigetországiak kétszer büntették, mindkét esetben Gylfi Sigurdsson volt eredményes. A csatár a 16. percben Alexandru Creţu lábai között talált be, majd a 34-ben Camora lestaktikáját játszotta ki. A remény az 58. percben tért vissza, amikor Burcăt lekönyökölte Ragnar Sigurdsson az izlandi 16-oson belül, az ellentámadása után pedig a szlovén Damir Skomina utólag visszanézte az esetet videóbírón, s 11-est ítélt. A büntetőt a 63. percben Alexandru Maxim értékesítette, testcsel után kilőtte a bal sarkot. Románia azonban a hátralevő időben hiába birtokolta többet a labdát (s két további esetben kaphatott volna 11-est), egyenlíteni már nem tudott.

Így Románia társrendezőként egészen biztosan nem jut ki az Európa-bajnokságra, a fővárosi Nemzeti Aréna három csoportmeccsnek és egy nyolcaddöntőnek ad majd otthont.

Romániára a Nemzetek Ligájában október 11-én a norvégiai kiszállás vár, majd 14-én Ploieşti-en Ausztriát fogadja.