Energiaár-drágulás: legfőbb nyertes az állam

A hazai erőműrendszerben a vízenergia hasznosítása a legnagyobb

Energiaár-drágulás: legfőbb nyertes az állam
A földgáz- és a villamosenergia-áraknak az utóbbi időszakban tapasztalt robbanásszerű növekedése egyrészt kétségbeejtette a lakosságot, másrészt óriási nyereséget jelenthet a legnagyobb romániai energiagyártóknak, a Hidroelectrica és a Nuclearelectrica vállalatoknak.

A  Hidroelectrica vállalat idei költségvetésében  1,12 milliárd  lej szerepel, ám az évet  2,5-2,8 milliárd lejjel   (közel 500-600 milió euróval) zárhatja, az országos gazdasági lap, a Ziarul Financiar becslése szerint. A számításokat a vállalat által megvalósított jövedelmek és a költségek alapján számították ki, figyelembe véve a határidős szerződéseket és a gyártás evolúciójára vonatkozó becsléseket. A nettó becsült eredmény kétszerese a tavalyinak, és 2,5-szöröse a költségvetésben megemlítettnek, miközben 17 TWh-s termelést vetítettek előre, ami 16%-kal több a tavalyinál. „A cég idei energiateljesítménye elérheti a 17 TWh-t az első félévben mért mennyiségek alapján. Nehéz megjósolni, hogyan alakulnak a dolgokat az év második felében, de az említett termelés megvalósítható, sőt, meg is lehet haladni“ - nyilatkozták a cég képviselői.

A nyilvános adatok és a határozott idejű szerződések alapján a Nuclearelectrica nettó 800 millió lejes (közel 160 millió eurós) nyereséggel zárhatja az évet. A nukleáris energiagyártó az év első hat hónapjában nettó 385 millió lejes (közel 78 millió eurós) nyereséget valósított meg, a teljes évre előre vetített nettó nyereség pedig 562 millió lej (115 millió euró).

Többségi részvényes és nyertes az állam

A Hidroelectrica vállalatban a román állam a részvények 80%-át, míg a Nuclearelectricánál 82%-át birtokolja. Ez azt jelenti, hogy a Hidroelectrica vállalatból az állam  200-400 milllió eurós nyereséget fog elérni, a nyereség szétosztásától függően, a   Nuclearelectrica vállalatnál az államot megillető nyereség pedig 60-110  millió euró lesz,  a nyereség szétosztási mutatójától függően. Amennyiben az állam úgy dönt, hogy a lakosság energiaszámláit kompenzálja, és ezzel óvja meg a fogyasztókat a drágulásoktól, akkor a nagy energiagyártók nyereségeiből ezt a támogatást fedezni lehetne.

Virgil Popescu energiaügyi miniszter pár nappal ezelőtt  bejelentette, hogy az energiaár drágulását a Hidroelectrica gyártól származó többletosztalékból fedezik, ez az összeg  800 millió lej. „Az idei évben a költségvetésből származó erőfeszítést teljes mértékben a Hidroelectrica vállalatból származó többletosztalékból fedezzük, ennek összege közel 800 millió lej. Ez egy többletosztalék, mivel a   Hidroelectrica és  a  Nuclearelectrica az a két vállalat, amely nem fizet a CO2-tanúsítványért, a gyártási árak alacsonyabbak, de piaci áron értékesítenek, ami a piacon levő legkisebb ár függvényében alakul.  A legdrágább a szénből előállított energiaár, mivel ehhez még hozzáadódik 60 euró, múlt hónapban ez 55 euró volt, ami a CO2-tanúsítványok ára. Pénz van. A földgáznál van finanszírozási forrás, például a földgáz árának kilengése miatti többletjövedelem megadózásából származó összeg, ami 85 lej (minden MWh-ra), a megszerzett jövedelemre pedig 80%-os adót rónak ki. A többletjövedelem megadóztatásából származó összegekkel  gyakorlatilag megduplázódtak az állami költségvetés bevételei”, magyarázta Virgil Popescu. A tárcavezető aláhúzta, nem tevődik fel az, hogy nincs pénz, mivel a pénzt a költségvetésből biztosítják, de ennek kompenzálnia kell az áremelkedést.  

Beidézték az energiaügyi minisztert

Jövő hétfőre várják majd a képviselőház Kormány órája elnevezésű vitájára Virgil Popescu energiaügyi minisztert. Az alsóház házbizottsága jóváhagyta Virgil Popescu halasztási kérelmét, a minisztert ugyanis eredetileg szeptember 15-ére hívták a törvényhozó testület elé, ez a dátum azonban nem volt alkalmas számára.

Az energiaügyi tárca vezetőjét a nemzeti kisebbségek frakciójának javaslatára hívták az alsóház elé, jelezve, hogy a megbeszélés témája a gáz és elektromos energia árának növekedése lesz. Popescu azt ígérte halasztási kérelmében, hogy minden kérdésre válaszolni fog, és reméli, hogy együtt fognak megoldást találni az energiaár-növekedés által érintett emberek helyzetére.

Aláírásgyűjtést kezdeményez a PSD az árak korlátozására

A földgáz- és villamosenergia-ár korlátozásáért kezdeményez aláírásgyűjtést a Szociáldemokrata Párt - jelentette be hétfőn Radu Oprea, a PSD szóvivője.

A politikus közlése szerint erről a párt állandó országos vezetőségének ülésén döntöttek, amelynek előzményeként pénteken benyújtották a parlamentbe az energiaárak felső határának rögzítésére vonatkozó törvényjavaslatot, tájékoztat az Agerpres hírügynökség. Ezt a tervezetet a PSD összes képviselője és szenátora - összesen 157 törvényhozó - aláírta. A jogszabályt a szóvivő szerint sürgősségi eljárásban kell megvitatni a parlamentben, mert nagy várakozás övezi. Az aláírásgyűjtéssel is az a céljuk, hogy “érzékenyítsék” a téma iránt a többi frakciót - tette hozzá.

Szerdán a PSD vezetői a romániai kis- és középvállalkozások munkaadói szervezeteinek képviselőivel egyeztetnek, mert őket is súlyosan érinti az energiaár-emelkedési hullám. A megbeszélés után a támogatásukról szóló törvénytervezetet is benyújtanak - mondta a szociáldemokraták szóvivője. Oprea emlékeztetett, hogy a parlamentben bizottság alakult az energiaár-emelkedések okainak tisztázására, és ennek a testületnek ő is tagja. A bizottsági kivizsgálás eredményei alapján fognak olyan törvénytervezetet kidolgozni, amely megakadályozza az árak elszabadulását - tette hozzá a szóvivő.