Elkezdődött az ’56 hőseire emlékező rendezvénysorozat Kolozsváron

Kun Miklós professzor a rendezvénysorozat meghívottja

Elkezdődött az ’56 hőseire emlékező rendezvénysorozat Kolozsváron
A korábbi évekhez hasonlóan, a kolozsvári magyar történelmi egyházak, intézmények, civil- és ifjúsági szervezetek közös összefogással több programpontból álló megemlékezést szerveznek a szabadságharc hőseinek tiszteletére.

 Az eseménysorozat valójában már október 20-án, pénteken elkezdődött a BBTE Történelem-Filozófia Karán tartott, iskolásoknak szóló történelmi vetélkedővel a Kolozsvár Társaság, a BBTE Magyar Történeti Intézete és a Kincses Kolozsvár Egyesület szervezésében.

Október 22-én, vasárnap délután a Vallásszabadság Házában Kun Miklós professzor, Széchenyi-díjas történész előadását hallgathatták meg az érdeklődők. A kolozsvári kötődéssel rendelkező, a téma egyik legkiválóbb szakértőjét Grezsa Csaba kolozsvári magyar főkonzul köszöntötte. Kun Miklós előadásában elsősorban a KGB-nek az 1956-os forradalom leverésében játszott szerepéről szolgáltatott érdekes részleteket, amelyet az évforduló alkalmából megjelentetett, erdélyi történészek írásait is tartalmazó, az eseményen terjesztett Nem haltak meg hiába! című kiadványban is közölt.

A rendezvény ma, október 23-án, a forradalom és szabadságharc napján, 13 órakor a Sapientia EMTE tordai úti épületében konferencia-beszélgetéssel  folytatódik, amelynek meghívottja szintén Kun Miklós.

Ezt követően 15 óra 30 perckor ökumenikus istentiszteletre várják az érdeklődőket a belvárosi unitárius templomban, amelyet 17 órakor ünnepi megemlékezés követ a sétatéri ’56-os emlékműnél, ahol  Dávid Gyula irodalomtörténész, volt 56-os elítélt mondd beszédet.

Este 18 órakor a Kolozsvári Állami Magyar Színházban az Őrizd a lángot! – Tóth Ilona életéről szóló rockoperát tekinthetik meg. A helyszínen beszédet mond Magyar Levente, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának parlamenti államtitkára és miniszterhelyettese, valamint Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

Az előadás után várható a programsorozat fénypontja, a Mátyás király szülőháza elé tartó fáklyás felvonulás. A jelképes 19:56 órakor az igazságos király szülőháza előtt a Kolozs Megyei Magyar Diáktanács előadását tekinthetik meg, amelyet majd szintén egy látványos fáklyás felvonulás követ a Házsongárdi temetőbe, Dsida Jenő költő sírjához.

Október 24-én, kedden, 18 órakor A Fekete Kéz: Adalékok a marosvásárhelyi és gyergyószárhegyi 1956-os csoportról címmel Kozma Csaba újságíró, a Polis kiadó ügyvezető szerkesztője és Szabó Zsolt beszélgetését hallhatják az Erdélyi Múzeum-Egyesület székházában. A beszélgetés szervezője a Kolozsvár Társaság. A programsorozat zárásaként, október 26-án, csütörtökön, 18 órakor, a Korunk Stúdiógalériájában S. Király Béla Sárgamellényben (2021) című könyvének bemutatójára kerül sor. A könyvbemutató szervezője szintén a Kolozsvár Társaság.

Csakúgy, mint az ezelőtti években, a szervezők arra kérnek mindenkit, hogy koszorú helyett adományt ajánljanak fel; ezúttal Boros Olivér kezelési költségeinek kisegítésére gyűjtenek. A támogatást a helyszíneken bedobhatják az adománygyűjtő dobozokba vagy bankszámlaszámra is utalhatják.

,,Már hagyománnyá vált, hogy minden évben a kolozsvári magyarság közös összefogással megemlékezik a pesti és a kolozsvári srácokról. A nemzeti ünnepekre való megemlékezések megszervezése nem egy szervezet feladata, hisz ez minden magyar számára egyformán fontos, ezért is tartjuk fontosnak, hogy közös összefogással, egységesen tisztelegjünk a hőseink előtt’’ – nyilatkozta Balló Tamás, az RMDSZ kolozsvári szervezetének ügyvezető elnöke.

Kép: Szekeres Rita