EMKE – emléktábla avatás, közgyűlés és díjátadó

EMKE – emléktábla avatás, közgyűlés és díjátadó
Idén ünnepli fennállásának 135. évfordulóját az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE), a civil szervezet ugyanakkor emlékezik arra, hogy a főtitkári, illetve ügyvezető elnöki, majd rövid ideig elnöki tisztjét betöltő Sándor József 75. éve hunyt el.

E két jelentős évforduló tiszteletére emléktáblát avattak szombaton az 1906 és 1945 között az EMKE irodájának is helyet adó reformátusok sarokházának nevezett épület kapualjában (Magyar / 21. Dec. 1989 utca 37. szám), ahol Széman Péter EMKE-elnök köszöntője után Dávid Gyula, az EMKE tiszteletbeli elnöke avató beszédét olvasták fel. Tekintettel a jelenlegi helyzetre a 2020-as tisztújító közgyűlést elektronikus szavazás útján tartotta meg az egyesület, az idei EMKE-díjakat pedig a Kétágú templomban adták ák át, amely a járványügyi intézkedések értelmében szűk körben zajlott.

A szombati emléktábla avatást és a díjkiosztó gálát –, amelyen csak a meghívottak voltak jelen személyesen – az EMKE Facebook-oldalán lehetett követni online.

Dávid Gyula avató beszédét Széman Emese Rózsa olvasta fel. Ebből idézünk részleteket: „Sándor József ott volt az EMKE létrehozásakor 1885-ben. Ő dolgozta ki a létesítendő egyesület alapszabály-tervezetét, titkárként, majd főtitkárként, később örökös alelnökként mozgatórugója volt mindannak, ami az egyesületben és akörül történt. Az első évtizedek az ő céltudatos fáradozásai nyomán az építkezés évtizedei voltak, a művelődés körét szélesre nyitva az erdélyi, s kiemelten a szórvány magyarság megmaradásának szolgálatában. Az EMKE iskolákat, óvodákat, könyvtárakat létesített, anyagilag támogatva azokat, akik a műveltséget elvitték a nép közé és áldozatos munkásai voltak a tudásnak, s általa felemelkedésnek.” „Egyike volt azoknak, akik a trianoni döntést követően a politikai nézetek szerinti megosztottság helyett a kisebbségi magyarság egységes politikai pártba tömörülését szorgalmazták, majd a magyar párt, többször is újraválasztott egyik alelnökeként építeni próbált.” „A 135 éves EMKE napjainkban is a Sándor József mutatta utat választja: a kisebbségi magyar sors közös és emberhez méltóan megélhető jövőjéért való áldozatos munkát.”

A tisztújító közgyűlés is online zajlott, amint az EMKE honlapján olvasható, az elektronikus szavazatok alapján egyhangúlag elfogadták az elnökség 2019-es évi tevékenységi beszámolóját, a 2019-es pénzügyi és felügyelőbizottsági (cenzori) jelentést, valamint egyetértett a szavazatszámláló-bizottság és jegyzökönyvvezető személyével, illetve elfogadta az EMKE 2020. április 5. és 2021. április 10. közötti programtervét (itt a közgyűlés eredetileg tervezett, hagyományos áprilisi dátumát vették alapul).

A közgyűlés az alábbi elnökséget választotta meg a következő négy évre: Széman Péter – elnök; Muzsnay Árpád – főtanácsos; Ábrám Zoltán – alelnök, Közép-Erdély; Fekete Réka – alelnök, Bánság; Fleisz János – alelnök, Partium; Serfőző Levente – alelnök, Dél-Erdély; Balázs Bécsi Attila – elnökségi ta; Ferencz Angéla – elnökségi tag; Imreh István – elnökségi tag; Tóth Guttman Emese – elnökségi tag.

Az EMKE Egyed Ákos történész, akadémikus, író részére életműdíjat adományozott

Az idei díjazottak listáját itt olvashatják.

A díjátadó gáláról fotóriportunkat itt tekinthetik meg. 

(Fotók: Rohonyi D. Iván)