Eltávolították az antiszemita falfirkákat az Elie Wiesel-emlékházról

Eltávolították az antiszemita falfirkákat az Elie Wiesel-emlékházról
Helyreállították Máramarosszigeten a 2016-ban elhunyt Elie Wiesel Nobel-békedíjas író és holokausztkutató szülőházának homlokzatát, amelyre antiszemita, gyalázkodó falfirkákat festettek szombatra virradóra ismeretlen tettesek – közölte ma a Máramaros megyei prefektusi hivatal.

Vasile Moldovan prefektus közleményben fejezte ki meggyőződését, hogy a bűnüldöző szerveknek sikerül felelősségre vonniuk az elkövetőket, az antiszemitizmust büntető, újonnan elfogadott törvény alapján. Az egy hónapja kihirdetett jogszabály szerint három hónaptól három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtják az antiszemita megnyilvánulásokat.

 „Megbocsáthatatlan antiszemita tettnek” minősítette az Amerikai Egyesült Államok bukaresti nagykövetsége az emlékház megszentségtelenítését. „Az Amerikai Egyesült Államok nagykövetsége határozottan elítéli a máramarosszigeti Elie Wiesel-emlékház meggyalázását. A Nobel-béke díjas Elie Wieselnek, Donald Trump elnöknek és más vezetőknek címzett rágalmazó üzenetek megbocsáthatatlan antiszemita tettnek, valamint a holokauszt áldozatai és túlélői elleni felháborító támadásnak minősülnek. Felkérjük a lakosságot, minden ehhez hasonló cselekedetet jelentsen, és ne hagyja szó nélkül a gyűlölet és az előítélet megnyilvánulásait. A nagykövetség felkéri mindazokat, akik bármilyen információval rendelkeznek erről a tettről, hogy segítsék a nyomozóhatóságok munkáját” – olvasható az Egyesült Államok nagykövetségének hétfői közleményében.

„Románia és a román nép nem tolerálhat soha ilyen tettet"A Román Akadémia is ma mély sajnálatát fejezte ki az emlékház meggyalázása miatt, hangsúlyozva, hogy az elkövetőket példás módon meg kell büntetni. Az akadémia felháborodásának adott hangot közleményében az antiszemita megnyilvánulás következtében, megjegyezve ugyanakkor, hogy szerintük elszigetelt esetről van szó.

„Románia és a román nép nem tolerálhat soha ilyen tettet, legkevésbé a centenárium évében, amikor arra törekszünk, hogy meggyőzzük a világot az igazunkról, vagyis azoknak az érzéseknek a tisztaságáról, amelyre felépítettük az egységes nemzetállamot, nem mások ellen, hanem egy új és jobb Európa érdekébe” – szögezik le a közleményben.

"Romániában még erősíteni kell ezt a nevelést"Christoph Heubner, a Nemzetközi Auschwitz Bizottság alelnöke szerint Európa térképén kétségbeejtő sebességgel jelennek meg a gyűlölködés újabb helyszínei. „Elie Wiesel egész életében az emberi méltóságért harcolt és azért, hogy a nevelés révén szorítsák vissza az antiszemitizmust. A szülőházán talált falfirkák azt bizonyítják, hogy Romániában még erősíteni kell ezt a nevelést” – vonta le következtetést a Nemzetközi Auschwitz Bizottság alelnöke.

A műemlék meggyalázását a román külügyminisztérium, az író nevét viselő román nemzeti holokausztkutató intézet és az – Elie Wieselt halála után Máramaros megye díszpolgárrá avató – önkormányzat már szombaton elítélte.
Elie Wiesel múzeumként berendezett szülőházának homlokzatán rikító, vörös festékkel felmázolt gyalázkodó feliratok egyike közvécének nevezi az emlékházat, egy másik szerint „a zsidó már a pokolban van Hitlerrel”, a harmadik pedig egy Angela Merkel német kancellárnak, Donald Trump amerikai elnöknek és Vlagyimir Putyin orosz államfőnek címzett obszcén káromkodás.

Az 1928-ban Máramarosszigeten született, 2016-ban New Yorkban elhunyt Elie Wiesel munkássága nyomán számos országban a tananyag és a közbeszéd részévé vált a holokauszt tanulságainak levonása. Egyaránt tisztelték Amerikában és Izraelben, tevékenységéért 1986-ban Nobel-békedíjjal tüntették ki.