Elnökválasztás - Kelemen Hunor: minden romániai magyar szavazó voksoljon!

Elnökválasztás - Kelemen Hunor: minden romániai magyar szavazó voksoljon!
Minden szavazásra jogosult romániai magyar állampolgár vegyen részt a választáson, mert ez a közösség erejét is bizonyítja - hangsúlyozta Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) államfőjelöltje, miután vasárnap délelőtt a székelyföldi Csíkkarcfalván leadta szavazatát.

Az RMDSZ elnöke a közösségi oldalán közölt videóüzenetben megjegyezte: "magas a részvétel, mi sem lehetünk kevesebben, mint máskor". A politikus elmondta: egy erős magyar képviseletre szavazott.

"Arra szavaztam, hogy a mi közösségünket ne lehessen megkerülni. Minden magyar szavazat a magyar közösséget erősíti. Hiszek abban, hogy ez az ország jobbá tehető. Mi is egy jobb országot szeretnék. És hiszek abban, hogy a kölcsönös tiszteletre és a bizalomra építve a holnapi nap jobb lesz, mint a tegnapi volt" - fogalmazott videoüzenetében az RMDSZ elnöke.

"Minden egyes szavazat számít ahhoz, hogy a következő években is az érdekeinket tudjuk képviselni" - figyelmeztetett a politikus.

A Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában a szövetségi elnök kifejtette: az elmúlt harminc évnek ez az egyetlen olyan kampánya, amelyben nem volt vita a jelöltek között. A magyarázat erre az, hogy nincs jövőkép vagy pedig a félelem a konfrontálódástól – mondta: ez aláássa a demokratikus berendezkedést.

A román részvétel magas lesz, ezért is arra biztatnak mindenkit, hogy vegyen részt a választáson, amelynek nagy a tétje - mondta.

Kitért arra, hogy az államfőnek nagy a szerepe, mivel a románok és a magyarok között, az állami szervezetek között, valamint a társadalom különböző szegmensei között is közvetít. A két közösség, a román és a magyar között erősek az előítéletek, nincs bizalom, holott fontos a kölcsönös tisztelet, az előítéleteket pedig le kell bontani - mondta.

"Gyakran érezzük úgy, hogy a román többség asszimilálni akarja a nemzeti közösségeket, így a magyarokat is, ezért arról kell meggyőződnünk, hogy nincsen ilyen szándéka" - fogalmazott. Azt szeretnék, hogy a kormány tartsa be a kisebbségi jogokról szóló nemzetközi szerződéseket, törvényeket; ha ezt betartja, az már előrelépést jelent - jelezte.