Elhunyt Terényi Ede zeneszerző

Elhunyt Terényi Ede zeneszerző
„Az idő nem létezik” - mondta Terényi Ede, amikor betöltötte a nyolcvanadik évét. „Bármelyik pillanatban újrakezdeném az életet! Mert hát mit jelent nyolcvan év? Semmit. Ha feltennék nekem a kérdést, hogy mit komponálnék még a hátra levő években, mondanám, nyugodtan komponálnék még nyolcvan éven át, és nem kérném sem az élettől, sem a világtól, hogy az új életemben is olyan fiatal legyek, mint amilyen egyszer voltam. Ha ugyanilyen maradnék, elfogadnám.”

Két napja, pontosabban 2020. november 26-tól Terényi  Ede zeneszerző és muzikológus nincs már közöttünk, hanem valahol egy másik dimenzióban van, ahol mindent elölről kezdhet.  Úgy ment el közülünk, ahogy élt: diszkréten és méltósággal, mint egy igazi úriember, és vele együtt eltűnt egy világ is.   A kolozsvári zenei élet minden bizonnyal szegényebb lesz  Terényi Ede nélkül, életteli szelleme, humora, szelídsége és eleganciája nélkül.

Nyolcvanöt évvel ezelőtt Marosvásárhelyen született, de Kolozsváron tanult, ehhez a városhoz vonzódott, ide kötődött élete, karrierje. Az itt komponált zenét olyan jelentős európai zenei központokban adták elő, mint Bukarest, Budapest és Prága, Darmstadt, Párizs, Nürnberg, Brüsszel, Róma vagy Helsinki. Rendkívül heterogén zenei nyelvezete több fejlődési szakaszon ment keresztül, kezdve a bartóki zene elemeinek átvételétől egészen az eredeti népzene felhasználásáig, majd a weberni szerializmustól visszatért a zenetörtént különböző szakaszaiban észlelt dúr-moll hangrendszerig, illetve az „1960-as évek konstruktív őrületétől”, ahogy ő nevezte,  a zenei grafikához, majd „a szépség iránti megszállottságig”.

Terényi Ede zeneszerző hatalmas műveltséggel rendelkezett, a hangzó világ  tudósa volt, aki egyrészt csatlakozott nemzedéke avangárd törekvéseihez, másrészt pedig megkerülte azokat, létrehozva saját zenei nyelvezetét, amellyel rangos helyet szerzett magának az erdélyi zenei világban és nem csak.

Zenetudósként a hangzó világot, illetve a paramuzikológiai jelenségeket vizsgálta. Kitüntette őt a Romániai Zeneszerzők és Muzikológusok Szövetsége, a Román Akadémia  George Enescu díjjal jutalmazta. A Magyar Akadémia tagja, a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia oktatója, termékeny zeneszerző -  Terényi Ede mester a kolozsvári zenei iskola egyik legfontosabb képviselőjeként marad meg emlékezetünkben. 

Requiescat in Pace!

A kolozsvári Gh. Dima Zeneakadémia oktatói