Elhunyt Ennio Morricone - FRISSÍTVE

Elhunyt Ennio Morricone - FRISSÍTVE
Elhunyt hétfő hajnalban, 91 éves korában Ennio Morricone, kétszeres Oscar-, Grammy- és kétszeres Golden Globe-díjas olasz zeneszerző, aki karrierje során több mint 500 film zenéjét szerezte.

Ennio Morricone 1928. november 10- én született Rómában és ott is hunyt el, egy korábbi sérülés komplikációja miatt. A filmtörténelem egyik legjelentősebb zeneszerzője volt, aki főként olasz és amerikai westernfilmekhez írt zenéi miatt vált ismertté, de dolgozott több Tarantino-filmen és modern amerikai produkciókon is.

Halálát ügyvédje és barátja, Giorgio Assumma erősítette meg, aki közleményében azt írta: a zeneszerzőt múlt héten utalták be egy római kórházba miután komplikációk merültek fel korábbi combnyaktörését követően.

Ennio Morricone kivételes tehetség volt és karrierje során olyan filmrendezőkkel dolgozott együtt, mint Bernardo Bertolucci, Pier Paolo Pasolini, Terrence Malick, Barry Levinson, Mike Nichols, John Carpenter vagy Quentin Tarantino.

Koltai Lajos, a Sorstalanság rendezője többször is dolgozott együtt a filmzeneszerzővel, akinek halálhírével kapcsolatban az MTI-nek úgy nyilatkozott: Morricone csodálatos ember volt, aki zenébe öntötte mindazt, ami megérintette a lelkét és a szívét.

Koltai Lajos és Ennio Morricone. Fotó: MTI / Mohai Balázs

2001-ben a Maléna című filmért Koltait operatőrként először, Morriconét zeneszerzőként ötödik alkalommal jelölték Oscar-díjra. Egymás közelében ültek a díjátadón, amelyre Koltai így emlékszik: „Nem kapta meg a díjat ötödször sem, ami számomra azért volt elképesztő, mert már A misszióval is megérdemelte volna. Az egy olyan filmzene, amelyhez fogható nincsen. Később elnyerte az életmű-Oscart és az Aljas nyolcas című Tarantino-filmmel a zeneszerzői Oscart is.”

Az operatőr kiemelte, hogy nagyon ritka az olyan ember, aki képes a semmiből alkotni: „három-négy hangból egyszer csak elindult a mennyország felé és elkezdett emelkedni. Valami hihetetlen képessége volt erre" – jegyezte meg. Koltai úgy fogalmazott, hogy Morricone halálával „egy csoda távozik”.

(Borítókép forrása: Ennio Morricone hivatalos Facebook-oldala)