Elhagyhatja a Gázai övezetet a román állampolgárok első csoportja

Elhagyhatja a Gázai övezetet  a román állampolgárok első csoportja
Elhagyhatja a Gázai övezetet a kimenekítésüket kérő román állampolgárok első csoportja – közölte kedden a román külügyminisztérium. Az izraeli és az egyiptomi hatóságokkal kötött megállapodás alapján 103 román állampolgárnak és családtagjaiknak engedélyezték, hogy elhagyják Gázát, s a rafahi határátkelőn keresztül belépjenek Egyiptom területére.

A határátlépési eljárásról a rámalláhi román képviselet tagjai tájékoztatták az érintetteket, és Egyiptomba történő evakuálásukat a keddi nap folyamán, az előírt eljárások betartásával hajtják végre – tudatta a külügyminisztérium. 

A kimenekített román állampolgárokat a tárca válságstábjának konzuli csoportja vette át a rafahi határátkelőnél, ezt követően az egyiptomi román külképviselet munkatársai Kairóba kísérték őket, ahonnan külön géppel utaztak tovább Romániába.

A kairói és tel-avivi román diplomáciai képviselet közben folytatja a párbeszédet az egyiptomi és az izraeli hatóságokkal annak érdekében, hogy befejezze a többi támogatást kérő román állampolgárnak és családtagjaiknak is az evakuálását a Gázai övezetből – írta közleményében a külügyminisztérium.

Radu Filip román külügyi szóvivő kedden a Digi24 hírtelevízióban elmondta: eddig 260, Gázában tartózkodó román állampolgár fordult a román hatóságokhoz, segítséget kérve a háborús térség elhagyásához. Az a tény, hogy egyelőre csak 103 román állampolgár számára sikerült megszerezni az evakuálási engedélyt, nem jelenti azt, hogy nem lesznek további kimenekített román csoportok, mivel azonban a térség biztonsági helyzete „nagyon képlékeny”, nem lehet megjósolni, hogy erre mikor kerül sor – mondta a külügyi szóvivő. Hozzátette: a még Gázában maradt, távozásra engedélyt nem kapott román állampolgárok türelmét kéri.

„Biztosíthatjuk őket arról, nem feledkeztünk meg róluk, továbbra is lépéseket teszünk annak érdekében, hogy elhagyhassák az övezetet” – mondta a Digi24-nek a külügyi szóvivő.