Elektromos és elektronikus hulladékokat gyűjtenek Kolozsváron

Elektromos és elektronikus hulladékokat gyűjtenek Kolozsváron
Az ECOTIC egyesület Tiszta Városok elnevezésű használt elektromos és elektronikus berendezéseket gyűjtő kampánya Kolozsvárra érkezett. Az egyesület, Kolozsvár Polgármesteri Hivatalával és a Rosal Csoporttal partnerségben július 23. és 28. között zajló kampány során, arra bátorítja a kincses város lakóit, hogy adják be használt elektromos és elektronikus berendezéseiket újrahasznosításra.

A hulladékot ma, július 24-én a Meteor utcában (a Csillagvizsgáló/Observatorului 107. szám mögött) 19:30-ig, július 25-én és 26-án a Sportcsarnok mellett kialakított gyűjtőponton délelőtt 11:30 és este 19:30 között, valamint július 27-én és 28-án, szintén délelőtt 11:30 és este 19:30 között a CTP közszállítási vállalat a Bucsony/Bucium utcai parkolójában lehet leadni. Azok, akik 5 kg össztömegű szemetet adnak le, ajándékban részesülnek.

– Igyekszünk felhívni a kolozsvári lakosság figyelmét tájékoztató és tudatosító kampányaink által arra, hogy mennyire fontos a hulladék szelektív gyűjtése. Bátorítjuk őket, hogy külön gyűjtsék az újrahasznosítható szemetet, különösképpen az elektromos és elektronikus hulladékot – közölte Adrian Niculescu, az SC Rosal Grup kolozsvári fiókjának képviselője.

Az EU tagállam Romániának a vállalásai között szerepel, hogy 2020-ig az elektromos és elektronikus hulladékok 45%-át szelektíven gyűjti. Emiatt tart az ECOTI olyan lakossági tájékoztató programokat, mint a Tiszta Városok kampány. A városi környezetben zajló kampányokat az ECOTIC a helyi közhatóságokkal és környezetvédelmi hatóságokkal közreműködve szervezi. Eddig több tíz városban tájékoztatta a lakosságot az elektronikus és elektromos hulladék szelektív gyűjtéséről, miközben speciális gyűjtőpontokat is kialakítottak. Az előző évben, valamint 2018 első felében az ECOTIC 31 kampányt szervezett, közel 320 ezer embert tájékoztatott, és 50 tonna elektromos és elektronikus hulladékot gyűjtött össze.