Eckstein-Kovács Péter: civilek jelöltek az ombudsmani tisztségre

Eckstein-Kovács Péter: civilek jelöltek az ombudsmani tisztségre
Eckstein-Kovács Péter volt RMDSZ-szenátort, egykori államelnöki tanácsost nem a Mentsétek meg Romániát Párt (USR) javasolja a Nép Ügyvédjének nevezett tisztségre, amint arról korábban a Hotnews.ro hírportál tájékoztatása alapján hírt adtunk, hanem több romániai civil szervezet részéről kapott erre felkérést a politikus – helyesbítette lapunknak Eckstein-Kovács Péter.

Az ombudsmani tisztséget ez idáig a kormányzó szociáldemokraták támogatását élvező Victor Ciorbea volt miniszterelnök töltötte be, akinek a mandátuma május 6-án járt le, s azóta ügyvivőként vezeti a hatósági visszaélések kivizsgálásával foglalkozó hivatalt. A Nép Ügyvédjének mandátuma öt évre szól, kinevezéséről a parlament együttes ülése dönt.

Eckstein-Kovács Péter jelölését az USR-n kívül a másik két jobbközép ellenzéki alakulat, az európai néppárti tagsággal rendelkező Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Traian Basescu volt államfő által alapított Népi Mozgalom Pártja (PMP) is támogatja. Hasonlóképpen az RMDSZ ügyvezető elnöke, Porcsalmi Bálint is közölte, hogy a Szövetség is „tökéletesen alkalmasnak” tartja a kolozsvári jogász-politikust a feladatra.

Mint ismeretes, a volt szenátor tavaly júniusban kilépett az RMDSZ-ből, tiltakozásul amiatt, hogy a büntetőjog módosításait az RMDSZ támogatásával fogadta el a szociálliberális parlamenti többség.
„Engem civil szervezetek kerestek meg, hogy vállalnám-e a jelöltségét a Nép Ügyvédje tisztségre. A hírek szerint támogatna a PNL, USR és a PMP. Nagy megtiszteltetés számomra mind a szóban forgó civil szervezetek megkeresése, mind pedig a politikum támogatása. Úgy értesültem, hogy az RMDSZ is támogatna” – nyilatkozta lapunknak Eckstein-Kovács Péter. „A célom összefogásra buzdítani az ellenzéket a  számomra ellenszenves szociáldemokrata kormány leváltása érdekében. Mindig fontosnak tartottam az emberi jogok tiszteletben tartását, ezért úgy érzem, hogy helyt tudok állni ombudsmanként ” – hangsúlyozta a jogász.

A volt szenátor egyébként Facebook-oldalán köszönte meg, hogy őt javasolták a hivatal élére, hangsúlyozva, hogy „össze kellene fogni egy jó irányban”.

Borítókép: ROHONYI D. IVÁN (illusztráció, archív)