Dragnea az euró 2022-es bevezetéséről: természetes vágy, de nincs felvállalt céldátum

Dragnea az euró 2022-es bevezetéséről: természetes vágy, de nincs felvállalt céldátum
Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke ma úgy nyilatkozott, természetes vágy, hogy Románia 2022-ben bevezesse az eurót, de hangsúlyozta, hogy ez nem kormányzati vállalás, és nem neveznek meg céldátumot csak azért, hogy legyen egy ilyen.

A képviselőház elnökét kedden arra kérték, hogy kommentálja Teodor Meleşcanu külügyminiszter egy nappal korábbi nyilatkozatát, amelyben azt mondta, hogy 2022-ben Románia bevezetheti az eurót. Dragnea így felelt: „egy vágy, egy természetes vágy”.

„Ahhoz, hogy egy felvállalt tervről beszélhessünk, komoly elemzés kell a többséggel, az egész parlamenttel, a jegybankkal, a kormánnyal, párbeszédben az államelnöki hivatallal. Valamennyiünk vágya, de nem egy túl könnyű terv, és nem játszadozhatunk vele, azaz nem nevezhetünk meg céldátumot csak azért, hogy legyen egy ilyen” – fogalmazott a PSD-elnök.

Arra a kérdésre, hogy létezik kormányzati intézkedés a témában, Dragnea nemmel válaszolt.

„Románia 2022-ben csatlakozhat az euróövezethez, amint nő a legszegényebbek jövedelme” – nyilatkozta hétfőn Teodor Meleșcanu külügyminiszter a lengyel Rzeczpospolita lapnak, amit a Reuters hírügynökség idézett.

„Románia nem valósította meg a felvállalt strukturális reformokat, amelyek igen fontosak lennének, és nem beszélhet az euróövezeti csatlakozásról ezek lezárása előtt – nyilatkozta vasárnap Gyulafehérváron Angela Filote, az Európai Bizottság képviseletének vezetője. Azt mondta, Románia akkor teszi meg ezt a lépést, amikor készen áll rá, nincsen céldátum.

„Nem határoztunk meg céldátumot, mivel nagyon fontos mind Románia, mind az eurózóna számára, hogy erre a csatlakozásra akkor kerüljön sor, amikor az állam készen áll rá, amikor az üzleti szféra készen áll erre a csatlakozásra, mivel nem csupán névleges kritériumokról beszélünk, hanem inkább valós feltételekről. És amikor valós feltételekről beszélünk, akkor olyasmikre gondolunk, mint az életszínvonal. Azalatt a tíz év alatt, amióta az ország csatlakozott az Európai Unióhoz, elég jól nőtt az életszínvonal, Románia nagyrészt, de nem teljesen, behozta az európai átlaggal szembeni lemaradását. Például, jelen pillanatban az egy főre eső GDP 60 százalékánál tart, tíz éve ez még 38 százalék volt. Itt nem feltétlenül létezik egy mutató, hogy hány százalékon kell állnia a csatlakozáshoz, de ha megnézzük az eddigieket, akkor valahol 67–70–75 százalékot látunk. És ez csak egy feltétel, amit figyelembe veszünk” – fejtette ki Angela Filote.