Döntetlennel kezdett Magyarország

Férfi kézilabda világbajnokság

Döntetlennel kezdett Magyarország
A magyar férfi kézilabda-válogatott meglepetésre csak 25–25-ös döntetlent játszott a három alapemberét nélkülöző Argentínával a német-dán közös rendezésű világbajnokság csoportkörének első fordulójában, pénteken Koppenhágában. Argentína ellen eddig három alkalommal játszott a magyar együttes, a 2003-as portugáliai vb-n 35–23-ra, a 2009-es horvátországi világbajnokságon 31–20-ra, legutóbb, Debrecenben, 2015-ben pedig 28–15-re győztek a mieink.

Fotó: A magyarok legeredményesebb játékosa, Balogh Zsolt 11 gólt szerzett (MTI/Illyés Tibor)

A magyar válogatott magabiztosan lépett el 5–0-ra, az argentinok az első 10 percben nem tudták ugyanis bevenni a magyar kaput. Könnyű meccsnek ígérkezett, az előny azonban nem tartott ki sokáig: újabb 10 perc múlva már csak egy góllal, 8–7-re vezetett Csoknyai István és Vladan Matics együttese. A szünetig nagy nehezen sikerült ismét 3 góllal meglépni, ám a térfélcsere után az esélytelenebb dél-amerikaiak lefaragták a hátrányt, és a mérkőzés során először a 39. percben a vezetést is átvették (15–16). Innen kezdve fej-fej mellett haladt a két gárda, az argentinok gólt lőttek, aztán a magyarok egyenlítettek. A fogatókönyön Balogh változtathatott volna az 55. percben, hétméteresből, de a 14 dobásából 11 gólt szerző játékost ekkor épp rontott… A vége előtt 1 perc 8 másodperccel Pablo Simonet góljával ismét lépéselőnybe került a rivális – 25–24, 38 másodperccel a vége előtt Lékai egyenlített, majd miután a következő támadást Mikler Roland védte, felcsillant a remény. 13 másodperc volt még hátra, de hiába a  magyar időkérés, a győztes gól már nem jött össze, így maradt a magyar szempontból nyögvenyelős 25–25…

 A magyar válogatott a D csoportban vasárnap a szintén meglepetést okozó Angolával folytatja a szereplését.

Fölényes győzelemmel kezdtek a németek és a dánok

A társházigazda dán válogatott 23 góllal legyőzte Chile csapatát a férfi kézilabda-világbajnokság csoportkörének első, csütörtöki játéknapján Koppenhágában, a Royal Arenában, ahol Frigyes dán koronaherceg, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja nyitotta meg a tornát. Rövid beszédét, majd a csapatok bevonulását is vastaps és álló ováció fogadta.

A mérkőzés a vártnál is simábban alakult, az olimpiai bajnok a szünetben 22–4-re vezetett, így a második felvonásban a dél-amerikaiak nem kerülhették el a súlyos vereséget.

A társházigazda német válogatott eközben „csak” 11 góllal győzte le az egyesített  Korea csapatát a férfi kézilabda-világbajnokság csütörtöki nyitómérkőzésén, Berlinben, a győztes kiléte egy percig sem volt kérdéses.

A vb második napján Angola válogatottja meglepetésre egy góllal legyőzte Katar csapatát a magyar érdekeltségű D csoportban. Az afrikaiak sokkal jobban kezdtek, a szünetben négy góllal vezettek, de aztán Katar a hajrában kiegyenlített és a vezetést is átvette. Az izgalmas végjátékban Angola egyenlített, majd egy utolsó másodpercben szerzett góllal a győzelmet is megszerezte.

A müncheni B csoportban Macedónia magabiztosan nyert Japán ellen.

Eredmények:

A csoport: Németország–Korea 30–19 (17–10), Szerbia–Oroszország 30–30 (16–16);

B csoport: Macedónia–Japán 38–29 (18–13), Horvátország–Izland 31–27 (16–14);

C csoport: Dánia–Chile 39–16 (22–4);

D csoport: Angola–Katar 24–23 (12–8).