Csíksomlyói búcsú ismét hagyományosan, járványügyi korlátozások nélkül

Újra erőt meríthetünk magyarságunkból, hitünkből

Csíksomlyói búcsú ismét hagyományosan, járványügyi korlátozások nélkül
Két év után idén ismét hagyományos keretek között, azaz járványügyi korlátozások nélkül tarthatják meg a fogadalmi búcsút Csíksomlyón. Az idei év különlegessége ugyanakkor, hogy a magyarság legnagyobb szakrális ünnepe éppen a nemzeti összetartozás napjára esik – tekintettel a különleges egybeesésre, Csíksomlyó és általában Erdély idén kiemelt helyszíne lesz a nemzeti összetartozás napi rendezvényeknek, amelyek egy része a Tamási Áron emlékév alkalmából a Farkaslakán született íróhoz kapcsolódnak. Ennek apropóján például a csíksomlyói búcsúba tartó össznemzeti zarándokvonat mozdonyán – amelyet tegnap avattak fel Budapesten – az író arcképe látható. Az idei búcsú mottója a ferences rend jelmondata: Pax et Bonum! (Béke és Jóság), a csíksomlyói kegyhely ferences őrei pedig azt is közölték: a pünkösd szombatján 12:30 órakor a Kis- és a Nagy-Somlyó hegy közötti nyeregben kezdődő búcsú szónoka Udvardy György veszprémi érsek lesz.

Borítókép: A tegnap felavatott Tamási Áron-mozdony pénteken 14:20-kor fut be a kolozsvári állomásra (fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságának kabinetfőnöke a zarándokvonatokat húzó Tamási Áron-mozdony tegnapi avatásán emlékeztetett: az emlékév célja, hogy olyan programokat tartsanak az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpóramagyarságnak, amelyek bemutatják Tamási Áron életművét, és „kapcsot tudnak teremteni” az elszakított nemzetrészek között. A zarándokvonatot húzó mozdonyt az író arcképe, egy tőle származó idézet és farkaslaki táj díszíti – ismertette. A nemzeti összetartozás napi-programokról pedig elmondta: csütörtökön indul például a kétnapos, Székelyudvarhely és Csíksomlyó között ötödik alkalommal megrendezett lovas zarándoklat több mint 200 lovas részvételével, a csíksomlyói kegytemplom mellett Tamási Áron életét bemutató kiállítás nyílik, Tamási Áron szülőfalujában, Farkaslakán pedig június 4-én az író életművét megidéző színházi előadást tartanak a Békéscsabai Jókai Színház vendégszerepel Farkaslakán. De Erdély kiemelt helyszíne lesz a programoknak, számos település kapcsolódik be az eseménysorozatba. Két járványsújtotta év után ugyanakkor pénteken hajnalban újra elindulhat a csíksomlyói búcsúba a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz, azaz az össznemzeti zarándokvonat, így újra erőt meríthetünk magyarságunkból, a találkozásokból – tette hozzá. (MTI)

Béke és jóság! mottóval tartják a búcsút

Már a XV. században virágzott Csíksomlyón a Boldogságos Szűz Mária tisztelete a székely nép körében, a környékbeliek a Szűz Mária-ünnepeken ott gyűltek össze. IV. Jenő pápa 1444-ben kelt körlevelében arra buzdította a híveket, hogy legyenek segítségére a ferenceseknek a templomépítésben. Viszonzásul – a kor szokása szerint –, búcsút is engedélyezett a jótevőknek. A templom építését azzal indokolta a pápa, hogy „a hívek nagy sokasága szokott összejönni ájtatosságnak okából és gyakorta nem szűnik odagyülni, Máriát tisztelni”. Azóta is megszakítás nélkül tart a zarándoklat Csíksomlyóra, a segítő Szűz Mária tiszteletére.

Csíksomlyó napjainkban nemcsak a katolikus székelység, hanem az összmagyarság hírneves búcsújáró helye, de most már a más vallású keresztény hívek is szívesen vesznek részt a búcsújárásban. Az idő múlásával és a számtalan megpróbáltatás, a kommunista rendszer alatti tiltás ellenére a Szűzanya iránti buzgó tisztelet nem lankadt. Sőt, nemcsak Pünkösd szombatján, hanem évközben is szüntelenül áradnak a hívek Máriát tisztelni, köszönteni és előtte imádkozni Csíksomlyóra. Az 1989-es rendszerváltás óta pedig minden évben több százezer ember zarándokol oda és vesz részt a Szűzanya tiszteletére tartott körmeneten, ünnepi szentmisén, bár az utóbbi két évben a világjárvány közbeszólt.

A koronavírus járvány okozta kétéves megszakítás után, hála Istennek, az idén már ismét a megszokott módon kerül sor a pünkösdszombati csíksomlyói fogadalmi búcsúra. Ennek felvezetőjeként holnap, június 3-án, péntek délután 5 órakor imaóra lesz a kegytemplomban, majd 18 órakor nyitó szentmise, amelyet ünnepi rózsafüzér követ. Péntekről szombatra virradóra ugyanott virrasztás lesz.

Pünkösdszombaton, június 4-én reggel fél nyolckor szentmisét tartanak a kegytemplomban, majd 10.30 órakor indul a kordon a kegytemplom előtti térről a Hármashalom oltárhoz. Tíz órától ünnepélyes rózsafüzér lesz a nyeregben, amelyet egy óra múlva szentségimádás követ. Fél egykor kezdődik az ünnepi szentmise, Aznap 17 órakor mutatják be a hagyományos csángó-szentmisét a Szent Péter és Pál plébániatemplomban, míg a kegytemplomban 18 órától pünkösdi vigília szentmise lesz. Szombatról vasárnapra virradóra ugyanott ismét virrasztásra kerül sor.

Pünkösdvasárnap, június 5-én a szentmisék sorrendje a kegytemplomban: 7, 8, 10.30 és 18 óra. Hétfőn, június 6-án a Boldogságos Szűz Mária, az Egyház Anyja emléknapján 8, 10.30 és 18 órakor celebrálnak szentmisét.

Akár nemzetinek is mondható kegyhelyünk őrzői a kezdetektől mindmáig a Kisebb Testvérek (ferencesek) Szent István királyról nevezett erdélyi ferences rendtartomány tagjai – tartományfőnök: P. Urbán János Erik OFM, a szerzetesi intézményekért felelős érseki helynök –, közismerten „népünk jóban-rosszban barátai”.  A rendalapító Assisi Szent Ferenc, a Poverello (azaz Isten szegénykéje) a béke és a kiengesztelődés jegyében élt és hirdette minden teremtménynek Jézus Krisztus szent evangéliumát – vallják a ferences szerzetesek, ezért a rend jelmondata, a Pax et bonum! (Béke és jóság!) lesz az idei búcsú mottója. A ferencesek közleménye arra is kitér: a búcsú meghívott főcelebránsa és szónoka ez alkalommal Udvardy György veszprémi érsek lesz – ő Balassagyarmaton született 1960-ban, Esztergomban szentelték pappá 1985-ben, majd római tanulmányai után 1999-ben pápai káplán címmel tüntették ki. Szent II. János Pál pápa 2004 januárjában marazanae-i címzetes püspökké és esztergom–budapesti segédpüspökké, majd 2011. áprilisában XVI. Benedek pécsi püspökké nevezte ki. Ferenc pápa 2019. július 12-én nevezte ki a Veszprémi főegyházmegye érsekévé.

Udvardy György megköszöni Ferenc pápának veszprémi érsekké való kinevezését. Forrás: Vatican News/archív

„Rendalapítónk lelkületével és pártfogása alatt zarándokoljunk együtt a csíksomlyói segítő Szűzanyához, hogy égi édesanyánkkal együtt, és közbenjárására kérjük a fölséges és dicsőséges Istent: Tarts meg minket őseink szent hitében és erényeiben! Békét adj szívünknek, békét családunknak, békét nemzetünknek, békét a világnak!” – írják közleményükben a csíksomlyói ferencesek.

Idén a háború miatt kiemelt jelentőségű a békéért szóló, a világ minden tájáról, a Kárpát-medencéből és a diaszpórából is érkező imaüzenetek eljuttatása, amelyeket az oltár előtt helyeznek majd el. (FODOR GYÖRGY)