Cseke Attila: a nagy áttörés évtizedében új lendülettel, több pénzből fejlesztjük Erdélyt

Cseke Attila: a nagy áttörés évtizedében új lendülettel, több pénzből fejlesztjük Erdélyt
A. A.

– Konzultációt indított az RMDSZ a kormányzati munkáról. Miért fontos, hogy a magyar emberek elmondják a véleményüket a fórumokon, vagy kitöltsék a kérdőívet a kormany.rmdsz.ro oldalon?

– Én sokat járok Erdély és az ország minden sarkában. Találkozom a helyi közösségekkel, azok vezetőivel, mert a legtöbbször azokból a gondokból, tervekből, amiket elmondanak nekem, tervezem meg a következő hetek, hónapok teendőit. Ők tudják a legjobban, mire van szükség, mi a minisztériumban pedig azon dolgozunk, hogy ezeket megoldjuk. Ez a feladatunk. Van egy zöld füzetem, abba gyűjtöm az ötleteket. Ez a konzultáció is egy ilyen füzet, ahova az ötleteket, véleményeket gyűjtjük, hogy aztán megvalósítsuk azokat.

– Az Ön neve összefonódik a bölcsődeépítéssel. Miért éppen bölcsődeépítés? Miért volt ez fontos az RMDSZ-nek?

– A legtöbb nagyvárosban, a városok melletti településeken, de a községekben is gyakori gondot jelent a bölcsődei helyek hiánya. Romániában jelenleg kevesebb mint 400 állami bölcsőde van, ahol a gyerekek kevesebb mint 4 százalékának tudnak helyet biztosítani. Az RMDSZ által vezetett fejlesztési minisztériumnak van eszköze ezen változtatni, ezért neki is láttunk bölcsődéket építeni. A több mint 200 ilyen intézményből egyet már felavattunk, a napokban pedig Kézdivásárhelyen helyeztem el egy új alapkövet. Emellett azt is megoldottuk, hogy az önkormányzatok helyett ezentúl a kormány fizesse a bölcsődék működtetését a tanügyminisztériumon keresztül.

– Nemcsak a városok fejlesztésére, hanem a községek, falvak felzárkóztatására is nagy hangsúlyt fektet az RMDSZ. Milyen eredményekről számolhat be?

– Egyeseket nehéz volt két évvel ezelőtt meggyőzni arról, hogy a csapvíz nem luxus. Azóta ők már nincsenek a kormányban, mi viszont maradtunk dolgozni a közösségünkért. Az RMDSZ nem fogja hagyni elnéptelenedni a falvainkat, községeinket, mi élettel akarjuk megtölteni azokat! Ezért építünk víz-, gáz-, szennyvízhálózatot, korszerűsítünk utakat és hidakat. Ma a települések közel 30 százalékában nem folyik víz a csapon, a települések kétharmadában nincs bevezetve a gáz, a megyei utak több mint felét korszerűsíteni kell. Ezen a helyzeten fogunk mi javítani, így segítjük a vidéken élő családokat.

Persze nem állunk meg itt: a közművesítés mellett vidéki iskolákat, templomokat, művelődési házakat újítunk fel, és tanuszodákat, sportpályákat, sportcsarnokokat építünk.

– Önök többször is hangsúlyozták, hogy amíg az RMDSZ vezeti a fejlesztési minisztériumot, a nagy infrastrukturális fejlesztésekre szánt összegeket nem hagyják megvágni. Mit jelent ez?

– A háborús válság ellenére a nagy áttörés évtizede van a fejlesztésekben, és nekünk most az a feladatunk, hogy új lendülettel, több pénzből fejlesszük Erdélyt, hogy a rendelkezésünkre álló pénzekkel a lehető legtöbbet hozzuk ki. Az RMDSZ ki fog tartani amellett, hogy a nagyberuházások folytatódjanak, és emellett az olyan apró közmunkákat is elvégzi, mint például az utak, vagy bicikliutak korszerűsítése és építése. Minden pályázást lezártunk, több mint 6 000 szerződést írtunk már alá, minden uniós pénzt leszerződtünk, minden határidővel napirenden vagyunk. Így nem maradt, ahonnan levágni a finanszírozás keretösszegéből. Sőt, azt is elértük, hogy a kormány még 30 százalékot „saját zsebből” hozzátegyen az uniós finanszírozáshoz, így folytatjuk a finanszírozási szerződések aláírását, és ha egy-egy beruházás végül nem valósul meg, akkor sem fogunk pénzt visszaadni az uniónak. Minden rendelkezésünkre álló pénzt a magyar közösség javára költünk el. (x)