Croitoru: a béremelések negatívan hatnak ki a versenyképességre

Croitoru: a béremelések negatívan hatnak ki a versenyképességre
A közszféra fizetésemelései és a minimálbér növelése negatívan hat ki a magánszférára, mivel a termelékenység nem tartja a tempót, így sérül a versenyképesség, ez pedig rossz hír az infláció és a gazdasági növekedés tekintetében – idézi a Bloomberg Lucian Croitorut, a jegybankelnök tanácsadóját.

„Illúzió azt hinni, hogy erőltetni lehet azt, hogy Románia a kijutást az olcsó munkaerővel rendelkező országok sorából. Erodálódik az ország versenyképessége” – hívta fel a figyelmet a Román Nemzeti Bank elnökének, Mugur Isărescunak a monetáris politikai tanácsadója.

A kormányt bírálták amiatt, hogy rövidtávú gazdaságpolitikával rukkolt elő. Bár a gazdasági növekedés üteme meghaladta az 5 százalékot a béremeléseknek és az adócsökkentéseknek köszönhetően, a jegybank és az elemzők azt mondják, hogy mindez negatívan hat ki a befektetésekre, ami pedig korlátozni fogja a jövőbeni gyarapodást. Az alacsony bérek olyan vállalatokat vonzottak Romániába, mint a Renault Rt. és a Ford Motor Co – emlékeztet a Bloomberg.

A Kis- és Közepes Vállalkozások Országos Tanácsa közölte, az általuk képviselt cégek csaknem negyede csökkentette vagy teljesen megszüntette tevékenységét 2015 októbere óta, néhány hónappal a béremelések gyakorlatba ültetését követően. Az egyik fő ok a munkaerővel járó kiadások növekedése, amit a munkaerőhiány, a bürokrácia, a nagy adók és a korrupció követ.

Például a brit Alison Hayes készruhagyár márciusban zárta be romániai gyárát, az egyik ok a munkaerővel járó kiadások növekedése volt.

A Világgazdasági Fórum által készített, a 2016-os adatokon alapuló versenyképességi rangsorban Románia kilenc helyezést veszített, és jelenleg 138 ország között a 62-ik.