Cristi Puiu a The New York Times toplistáján

Cristi Puiu a The New York Times toplistáján
Huszönötös toplistát állított össze a The New York Times két munkatársa a XXI. század legjobb filmes alkotásairól, amely ugyan még alig kezdődött el, ám már így is többezer filmet készítettek, mutattak be világszerte. Ezekből válogatták össze a lap munkatársai azokat, amelyek jó eséllyel válhatnak majd a jövőben klasszikusokká.

Manohla Dargis és A. O. Scott újságírókat a filmes szakma több képviselője – Kathryn Bigelow rendező, producer, forgatókönyvíró, Guillermo del Toro forgatókönyvíró, producer, rendező, Ava DuVernay rendező, producer, forgatókönyvíró, Barry Jenkins forgatókönyvíró, rendező, Richard Linklater rendező, forgatókönyvíró, Robert Pattinson és Michelle Williams színészek – segítette a legjobb 25 filmet tartalmazó lista összeállításában.

Az újságírók és filmes szakemberek Cristi Puiu román rendező 2006-ban bemutatott Lăzăresu úr halála című alkotását is beválogatták, a rendező filmje az ötödik helyre került a toplistán.

Cristi Puiu filmdrámája A. O. Scott újságíró szerint előfutára volt a román filmipar felvirágzásának, amely később nemzetközi elismerést hozott több fiatal alkotónak, köztük Cristian Mungiunak vagy Corneliu Porumboiunak. Az újságíró méltatja Cristi Puiu rendezői módszereit is, a filmre jellemző kevés kameramozgás és hosszú jelenetek A. O. Scott szerint a megélt valóság érzését keltik, amely annyira magávalragadó, hogy szinte klausztrofóbikus élményt nyújt.

A lista első helyére a Paul Thomas Anderson rendezte Vérző olaj című, 2007-ben bemutatott alkotás került, ezt követi Hayao Miyazaki, Oscar-díjas Japán rajzfilmkészítő, anime mester Chihiro Szellemországban című animációs filmje.

A főszerepet és a rendezői szerepet is elvállaló Clint Eastwood Millió dolláros bébi című, 2004-ben bemutatott produkciója  a harmadik helyet érdemelte ki.

A legjobb 25 alkotás közé beválogatták még Steven Spielberg München (2005) című filmjét, a Pixar Animációs Stúdió Agymanók (2015) című rajzfilmjét, a Richard Linklater rendezte Boyhoodot (2014), amelyet 12 évig forgattak, az idei Oscar-díjas Holdfény című filmet (rendező: Barry Jenkins), és az Olivier Assayas rendezte, 2009-ben bemutatott Nyári időszámítás című alkotás is.

A filmekről készített teljes lista elérhető a The New York Times weboldalán, vagy a http://nyti.ms/2sMb7QL linken.

(Borítókép: Jelenet a Lăzăresu úr halála című filmből (Luminiţa Gheorghiu és Ioan Fiscuteanu))