Ciucă szerint az új igazságügyi törvények korszerűsítik a rendszert

Ciucă szerint az új igazságügyi törvények korszerűsítik a rendszert
A parlament által elfogadott igazságügyi törvények megalapozzák a rendszer valódi modernizációját, az európai elvekhez igazítják az igazságszolgáltatást és megerősítik annak függetlenségét - véli a miniszterelnök.

Nicolae Ciucă egy Facebook-bejegyzésben rámutatott, a kihirdetésre váró három jogszabály hatályba lépése a helyreállítási terv kiemelt célkitűzései közé tartozik és az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) megszüntetésének is előfeltétele. Az új törvények "megteremtik a rendszer valódi modernizációjának alapjait, az igazságszolgáltatást összhangba hozzák az európai elvekkel, és megerősítik függetlenségét, miközben biztosítják a polgárok jogainak tiszteletben tartását" - fogalmazott Ciucă.

A kormányfő kiemelte, az új jogszabályok az illetékes intézményekkel folytatott széleskörű konzultáció eredményeként születtek meg, és kidolgozásukkor szem előtt tartották mind a Velencei Bizottság, mind az MCV keretében megfogalmazott jelentések ajánlásait.

A szenátus hétfői ülésén döntő házként elfogadta az igazságszolgáltatás megszervezéséről, a bírák és ügyészek jogállásáról, valamint a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) működéséről szóló törvénytervezeteket.