Ciucă: Romániát nem fenyegeti veszély az energiaellátás terén

Ciucă: Romániát nem fenyegeti veszély  az energiaellátás terén
A kormányban kielemezték az energetikai helyzetet, és arra a megállapításra jutottak, hogy Romániát nem fenyegeti az a veszély, hogy energia nélkül marad – jelentette ki csütörtökön a miniszterelnök,, akit az Agerpres hírügynökség idézett.

Nicolae Ciucă arról számolt be, hogy a szerdai kormányülésen a miniszterek elfogadták a téli időszakra vonatkozó cselekvési tervet, amelyet a romániai energiaszektor illetékeseivel közösen dolgoztak ki. A terv elfogadása után arról is megegyeztek, hogy jövő héten megbeszélést tartanak az úgynevezett téli parancsnoksággal.

Ciucă kiemelte, hogy idén rendkívül korán hozták tető alá a téli időszakra vonatkozó cselekvési tervet, hisz azt az előző években csak novemberben dolgozták ki. Következésképpen elegendő idejük lesz az illetékesekkel közösen kielemezni és elhárítani minden lehetséges tényezőt, ami negatívan befolyásolhatja az energetikai rendszert, hogy Romániában ne állhasson elő energiahiány.

„Az eddigi elemzések alapján nem áll fenn annak a kockázata, hogy az ország energia nélkül maradjon” – mondta a sajtó érdeklődésére a kormányfő.

Mindazonáltal a hatóságoknak fel kell készülniük minden lehetséges – akár egy sötét – forgatókönyvre is, az erre adandó válaszlépéseket a téli parancsnokság jövő heti ülésén dolgozzák ki – tette hozzá Ciucă.

Dan Cărbunaru kormányszóvivő elmondta: a szerdán elfogadott energetikai terv tulajdonképpen kiegészíti a téli energiaellátás folytonosságát biztosítani hivatott intézkedéseket. Hangsúlyozta, a kormány által múlt héten elfogadott sürgősségi rendelet „decens szinten” tartja az energiaárakat és megvédi a kiszolgáltatott fogyasztókat, a téli időszakra vonatkozó energiaügyi terv pedig biztosítja a 2022. november 1. és 2023. március 31. közötti időszak energiaszükségletét, mind az ellátás minősége és biztonsága, mind az erőforrások tekintetében.