Ciolacu: Nincs szükség háborús készülődésre

Marcel Ciolacu kormányfő pénteken Nagybányán kijelentette, nincs szükség háborús készülődésre.

A miniszterelnököt az újságírók Patrick Sanders brit vezérkari főnök szerdán tett kijelentésére reagáltatták, aki a France Presse szerint egy nyilvános eseményen azt mondta, hogy Nagy-Britannia teljes civil lakosságának fel kell készülnie arra, hogy háborúba kerülhet Oroszországgal, nem elég csupán a reguláris erőket modernizálni, mert a katonai konfliktusokat a 'polgári hadseregek' nyerik meg.

“Nincs szükség háborús készülődésre” - válaszolta Ciolacu röviden a sajtó képviselőinek.

Sanders kijelentése fokozta a háborús fenyegetéstől tartók aggodalmát nem csak hazájában, hanem szerte Európában. Rishi Sunak, a brit miniszterelnök szóvivője elutasítóan reagált Sanders kijelentéseire. A Downing Street álláspontja szerint ilyen fenyegetéseket megfogalmazása nem segítik elő a jövőbeli esetleges konfliktusok kezelését.

Más neves személyiségek, mint Boris Pistorius német védelmi miniszter, Rob Bauer tengernagy, a NATO katonai tanácsának elnöke és a Svédország polgárvédelmi minisztere is hasonló témákban nyilatkoztak, hangsúlyozva az Oroszországgal való esetleges háború elkerülhetetlenségét.