Centenáriumi koncertsorozattal emlékeznek Ligeti György zeneszerzőre

A turné több erdélyi települést is magába foglal

Centenáriumi koncertsorozattal emlékeznek Ligeti György zeneszerzőre
Zenei odüsszeia címmel tizennégy állomásos centenáriumi koncertsorozat kezdődik csütörtökön Bukarestben Ligeti György zeneszerző születésének közelgő századik évfordulója alkalmából – közölte a Liszt Intézet bukaresti központja.

Mint írják, a Klavier Art Egyesület által kezdeményezett, a Liszt Intézettel partnerségben és a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával megszervezett koncertsorozat bemutatja az erdélyi származású zeneszerző életét és művészetét. Fellépnek Corina Răducanu és Eugen Dumitrescu zongoraművészek – a Liszt Intézet által szervezett Magyar Zene Fesztivál egykori nyertesei –, előadásukban pedig elhangzik Ligeti György összes négykezes zongoraműve. Romániai bemutatóként adják elő továbbá Ligeti Szimfonikus költemény 100 metronómra című művét is, amelynek megszólaltatásába a művészek a közönséget is bevonják: felkérik a koncertre érkezőket, hogy hozzák magukkal metronómjukat vagy előadás közben kapcsolják be okostelefonjukon a Google-metronómot.

A koncertek részeként az elhangzó Ligeti-zeneműveket, valamint a 20. századi egyetemes zenetörténet kimagasló egyéniségének életét és munkásságát Szűcs-Blanaru Amália muzikológus, matematikus, a Ligeti György. Bepillantás a zongora hanguniverzumába vagy matematikájába című kötet szerzője ismerteti. Az előadás vizuális elemeit Maria Paun képzőművész készítette.

A koncertsorozat Bukarestben, a Liszt Intézet koncerttermében kezdődik csütörtökön, szeptember 8-án, majd a hónap folyamán olyan további állomásokra vándorol, mint Barót, Sepsiszentgyörgy, Kovászna, Balánbánya, Gyergyóditró, Gyergyóremete, Maroshévíz, Gyergyóvárhegy, Borszék, Székelyudvarhely, Székelykeresztúr és Szászrégen. A koncertsorozat szeptember 24-én a zeneszerző szülővárosában, Dicsőszentmártonban zárul – olvasható a Liszt Intézet közleményében.

A részletes program ide kattintva böngészhető.

Ligeti György 1923. május 28-án született Dicsőszentmártonban. Felsőfokú tanulmányait a kolozsvári Konzervatóriumban kezdte 1941-ben, majd a háború miatti szünet után 1945-ben a budapesti Zeneakadémiára iratkozott be, ahol Farkas Ferenc és Veress Sándor tanítványa volt. A kölni rádió munkatársaként Karlheinz Stockhausennel dolgozott, itt ismerkedett meg Pierre Boulezzel is, majd Darmstadtban a nyári kurzusokon oktatott. Ezután néhány évig a stockholmi Zeneművészeti Főiskola vendégtanára volt, tanított a kaliforniai Stanford Egyetemen és Bécsben is. 1973 óta Hamburgban élt és tanított. 2002-ben végleg Bécsbe költözött, itt élt egészen 2006. június 12-én bekövetkezett haláláig. Ligeti György művészete a nemzeti zenei hagyományokra és a formabontó avantgárd lehetőségeire egyaránt támaszkodik. Zenei látásmódjának kialakulását gyermekkori élményével magyarázta: egy falusi búcsúban egyszerre hallotta három zenekar egymással összeolvadó zenéjét. Ez a sokszínű hangzás alapozta meg zenei ars poeticáját: „Nem alkalmazkodom semmihez, még az avantgárdhoz sem.”

(Borítókép: Corina Răducanu és Eugen Dumitrescu 2005-től kezdve alkotnak zongoraduót, azóta 27 hazai és nemzetközi fesztiválon vettek részt és mintegy 400 szólóestet adtak Romániában, Angliában, Ausztriában, Belgiumban, Németországban, Olaszországban, Moldvában és Ukrajnában. Fotó forrása: Facebook/Liszt Intézet Bukarest)