Boldog békeidők – Kolozsváron látható a Tokos zenekar és a Nagyvárad Táncegyüttes közös előadása

Boldog békeidők – Kolozsváron látható a Tokos zenekar és a Nagyvárad Táncegyüttes közös előadása
A Kolozsvári Magyar Opera színpadán látható december 12-én, hétfő este 7 órától a Tokos zenekar és a Nagyvárad Táncegyüttes Boldog békeidők (La Belle Epoque) című közös produkciója.

Vilmát, a nagyváradi fényképészkisasszonyt felkérik, hogy dokumentálja a găinai leányvásárt. Itt találkozik Gyulával, a falusi muzsikussal és hangszerkészítővel. A fiatalok között azonnal szikra lobban – Gyula elkéri Vilma címét, és levelezés veszi kezdetét közöttük. Képes levelezőlapokon és táviratokon keresztül vallanak egymásnak önmagukról, egymás iránti érzelmeikről, írásaikban megelevenednek a városi és a falusi mindennapok. A leveleket személyes találkozók sorozata követi: bár Vilma és Gyula boldogok egymás mellett, egy idő után kénytelenek szembenézni azzal, hogy egészen másképp gondolkodnak a világról. Mindkettejüknek határozott elképzelése van arról, hogyan szeretnék leélni az életüket, de vajon elég állhatatos a szerelmük ahhoz, hogy együtt legyőzzenek minden akadályt?

„Az élőzenés, szerelemmel átszőtt táncelőadáshoz a Tokos zenekar húzza a talpalávalót, Kocsis Enikő és Fitos Dezső, az előadás Harangozó Gyula-díjas rendező-koreográfusai pedig a környék táncaiból inspirálódva idézik meg az 1800-as évek végének és az 1900-as évek elejének pezsgő nagyváradi hangulatát. Szerelemre és táncra fel!” – áll a táncszínházi előadás leírásában.

Szereplők: Vilma, feltörekvő fényképészkisasszony – Kocsis Anna; Gyula, vidéki hangszerkészítő-zenész – Vajas Albert. Táncosok: Barabás Hunor, Barkóczi Réka, Brugós Sándor-Csaba, Dimény Eszter, Drimba Máté, Forgács-Popp Jácint, Imre Béla, Kádár Orsolya, Krupár Luca, Nagy Dominika, Rácz Lajos–Levente, Törteli Nadin. Zenészek: Bálint Zsombor, Gergely Elek, Tókos Csongor-Attila, Szakács Kristóf, Szép Gyula-Bálint.

Rendező-koreográfus Fitos Dezső és Kocsis Enikő, díszlettervező Mátravölgyi Ákos, jelmeztervezők Kocsis Enikő, Cristina Breteanu és Zsuzska folksufnija, dramaturg Nagy Orsolya, zenei szerkesztő a Tokos Zenekar. A Boldog békeidők című előadásra jegyek kaphatók az eventbook.ro honlapon.

Borítókép: jelenet a Boldog békeidőkből. Fotó forrása: Facebook/Tokos zenekar

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Több mint 3.5 millió forint (9 ezer euró) értékben osztottak ki díjakat május 14-én, kedden este a kolozsvári Bulgakov Kávéházban. A Kossuth-díjas író hagyatékából alapított díjakat idén 22. alkalommal ítélték oda a magyar irodalomért tett szolgálatért, valamint kiemelkedő szépirodalmi teljesítményekért.
KultSzínTér