Bölcs Diákok: újra versenyre hívják a középiskolásokat

Bölcs Diákok: újra versenyre hívják a középiskolásokat
Idén már tizenharmadik alkalommal indítja újra a Bölcs Diákok országos vetélkedőt a Communitas Alapítvány és a Kolozsvári Református Kollégium a Babeş-Bolyai Tudományegyetemmel partnerségben. A középiskolás tanulók körében mostanra igencsak népszerűvé vált, interaktív és interdiszciplináris verseny hivatalos rajtját csütörtökön, kolozsvári sajtótájékoztatón hirdette meg Kandó Noémi, a Communitas Alapítvány pályázati irodavezetője és a Bölcs Diákok vetélkedő koordinátora, Mihályfalvi Katalin középiskolai tanár, a vetélkedő ötletgazdája, valamint Markó Bálint, a BBTE rektorhelyettese. A vetélkedő egyrészt lehetőséget ad a játszva tanulásra, másrészt a kitartó, ambiciózus munkára, a csapatszellemre, együttes gondolkodásra is nevel – hangsúlyozta Mihályfalvi Katalin. Az idei verseny témája képzelet és valóság; az érdekes, kreatív feladatok megoldásait megújult, színes, fiatalos honlapon lehet majd feltölteni.

A Bölcs Diákok vetélkedőnek az egyik fő célja, hogy újra divatba hozzák a tanulók körében az olvasást; a tapasztalat ugyanis az, hogy aránytalanul sok időt töltenek a világhálón, ezért a szervezők a különféle kreatív feladatsorokkal rávilágítanának arra, hogy miként lehet hasznosan is használni az internetet. Ugyanakkor, cél az is, hogy a tanulók felismerjék a különböző tudományágak közötti összefüggéseket – vázolta a sajtótájékoztatón Kandó Noémi, a Bölcs Diákok koordinátora. Mint kiemelte, minden évben igyekeznek újítani, színesíteni a projekten: az első, 2010-ben szervezett verseny óta évről-évre gazdagodott a vetélkedő: 2014–2015-től már felsőoktatási tanintézmények és médiapartnerek is bekapcsolódtak; továbbá, 2015-től a döntőt már televíziós vetélkedő formájában szervezik meg, az Erdélyi Televíziónak köszönhetően.

„Idén megújult honlappal kedveskedünk a diákoknak: igyekeztünk színes, dinamikus, mobil-kompatibilis oldalt létrehozni, amely reményeink szerint, megkönnyíti számukra a feladatlapok megoldásainak feltöltését, kidolgozását”, ismertette a koordinátor.

Az idei verseny témája képzelet és valóság; vélhetőleg nemcsak az idei, hanem a jövő tanévben is ebben a tág témakörben boncolgatjuk majd az ideillő kérdéseket a diákokkal – mondta el a sajtótájékoztatón Mihályfalvi Katalin, a Kolozsvári Református Kollégium tanára, vetélkedő ötletgazdája, és a feladatsorok összeállítója.

„Az a célunk, hogy rádöbbentsük a diákokat arra, hogyan alakítja egymást a képzelet és a valóság, hogy csak a valóság tapasztalatai által tudunk új világokat építeni. Ugyanakkor, feladatainkkal megpróbáljuk rávezetni arra is a diákokat, hogy a képzelet nemcsak a képzőművészet világában fontos, hanem a hétköznapi problémamegoldásban, és a jövő megtervezéséhez is szükséges” – hangsúlyozta a tanár.

Markó Bálint rektorhelyettes úgy vélte: a Bölcs Diákok egyik legfontosabb vetülete a csapatmunka; miközben napjainkban több feladatot csakis másokkal együttműködve lehet elvégezni, korántsem annyira egyértelmű, hogy ki hogyan tud csapatban, másokkal együtt dolgozni. – Ez a verseny kiválóan segítheti a diákokat abban, hogy megtapasztalják, miként kombinálhatók a különböző tehetségek, képességek annak érdekében, hogy a közös célt elérhessék – részletezte az egyetemi tanár.

„A képzelőerő, a kreativitás, a csapatmunka mind olyan jellegű erősségei lehetnek egy diáknak, amelyeket a Bölcs Diákok vetélkedő segíthet megszerezni, és amely aztán meghatározó lehet arra nézve is, hogy a tanuló majd milyen pályán fog majd továbbjutni” – hangsúlyozta Markó Bálint. Úgy vélte, a valóságot mi magunk is tudjuk alakítani, pontosan az által a „tudáscsomag”, kompetenciák által, amelyet megszerezhetünk. Hozzátette: a projekt nagy előnye az is, hogy országos szintű – sok településről jelentkeznek tanulók – és nemcsak elméleti líceumok diákjainak szánják; volt rá példa, hogy szakiskolás tanulók is kiválóan megállták a helyüket benne.

A sajtótájékoztatón jelen volt egy volt Bölcs Diák, Lojewski Erika is, aki tízedik osztálytól kezdődően érettségiig minden meghirdetett vetélkedőn versengett. Elmondta: most elsőéves egyetemista, és azt sajnálja a legjobban, hogy „csak három, nem pedig négy éven keresztül” vetélkedett.

„Szerintem Bölcs Diáknak lenni a középiskolás évek alatt ugyanolyan kihagyhatatlan, mint a ballagás, az egyetemistának a gólyabál, vagy a gólyatábor” – emelte ki Lojewski Erika, aki bukaresti magyar középiskolásként vett részt a vetélkedőn. Beszélt arról is, hogy bukaresti magyarként sokat segített neki, hogy megismert más fiatalokat, különböző városokból, megtapasztalhatta azt, hogy több szempontból is meg lehet egy feladatot oldani, több tudományágat össze lehet kapcsolni.

„Amellett, hogy hasznos tudást kaptam, barátságokat is köthettem. Igazán szeretettel dolgoztam mindig a feladatokon; ez nem hivatalos, izgulós verseny volt számomra, hiszen a csapatban mindenkinek megvolt a saját feladata, és sokat szórakoztunk is együtt, amikor átbeszéltük a dolgokat” – mesélte. Hangsúlyozta: mindenképpen megéri jelentkezni, kipróbálni a vetélkedőt, minden évben újszerűek, izgalmasak a feladatok, tágítják az ember látókörét.

A versenyre vezetőtanár által irányított, 3-4 fős csapatok jelentkezését várják a szervezők, 2022. november 13-ig lehet regisztrálni a megújult, www.bod.communitas.ro címen elérhető honlapon. A helyi szakasz november 14. – december 19-e között, a megyei 2023. január 9 – február 10-e között, az országos szakasz 2023. február 20. –március 20-a között zajlik, online rendszerben. A televíziós döntőt május 6–7-én tartják. A vetélkedő részletes szabályzata is a honlapon olvasható, amelynek minden pontját javasolt figyelmesen elolvasni, itt teszik közzé a feladatlapokat, majd a javítókulcsot is. Az országos szakaszra bejutó csapatok egyhetes élménytáborozásra számíthatnak nyáron.